Rețetă pâine de casă. Cele mai frecvente 9 greșeli și cum să nu le faci și tu
Autor: astrosens Team
Data publicării:
Ai încercat să faci pâine de casă, dar nu ai fost mulțumit/ă de rezultat? Iată o rețetă pe măsura așteptărilor și câteva trucuri pentru a evita cele mai frecvente greșeli.

Rețetă pâine de casă 

Ingrediente:

- 1 kg făină;

- 10 g drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă;

- 2 lingurițe sare;

- 2 lingurițe zahăr;

- 50 ml ulei;

- 650 ml apă călduță.

Mod de preparare:

Înainte de folosire, cerne făina de două ori și pune-o într-un lighean. Amestecă drojdia uscată și zahărul sau, dacă ai ales să folosești drojdie proaspătă, fă același lucru până când obții o compoziție similară smântânii. Toarnă 50 ml apă și o lingură de făină. Amestecă bine și lasă să se dospească timp de aproximativ 10-15 minute. Varsă peste făină când observi că și-a dublat volumul. 

Adaugă apa călduță și sarea și amestecă, iar apoi, unge mâinile și vasul cu ulei. Frământă aducând aluatul din exterior spre interior timp de cinci minute. Trântește aluatul, acoperă vasul cu folie de plastic și ulterior, cu un șervet curat și lasă la dospit.

Scoate aluatul pe planșeta sau masa pudrată cu făină ori unsă cu ulei și împarte-l în câte pâini dorești. Pune-le în tavă la dospit.

După 30 de minute, unge pâinea cu ou bătut cu puțină apă și, dacă vrei, adaugă și câteva semințe. O poți lăsa la cuptor, la foc mic, cam 160 de grade C, pentru 10 minute. Mărește temperatura la 180 de grade C și las-o așa timp de 40 de minute, scrie cookpad.com.

Trucuri care te ajută să eviți cele mai frecvente greșeli

1. Dacă pâinea se surpă după ce a crescut prea mult, e posibil ca făina să fi fost insuficientă sau să se fi folosit apă prea caldă.

2. Când pâinea nu a crescut destul și iese îndesată și turtită, cantitatea de făina a fost prea mare.

3. Drojdie prea puțină sau apă prea rece înseamnă, de asemenea, că pâinea nu va crește destul. 

4. În cazul în care crescut prea mult, pâinea se surpă, iar coaja nu se coace suficient, poate ar trebui să te gândești să folosești mai puțină drojdie.

5. Când pâinea nu crește suficient, probabil ai folosit prea puțină apă.

6. De cealaltă parte, o cantitate prea mare de apă poate duce la o pâine care se surpă, nu e coaptă suficient și are laturile brune.

7. Dacă folosești o făină de calitate necorespunzătoare, se va vedea în faptul că pâinea nu va crește destul, iar coaja nu se va coace suficient.

8. Când pâinea iese prea crescută, probabil ai pus ingredientele în cantități prea mari.

9. Respectă timpii de lucru, altfel pâinea nu va crește destul sau coaja nu va fi suficient de coaptă, conform casa-gradina.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Supa-cremă de linte, o mâncare de post plină de energie

Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...

Ostropel de pui. TREI rețete tradiționale din anii '50

Fie că este servit cu mămăligă caldă sau cu o garnitură...

Deserturi delicioase cu esența toamnei în fiecare mușcătură

Iată câteva rețete perfecte pentru a aduce gustul și...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop azi pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia care se va chinui să vadă jumătatea plină a paharului

Soarele intră in Săgetător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Daniela Simulescu Foto emisiune

Ce le așteaptă în 2025 pe Zodiile de Foc: Berbec, Leu și Săgetător?

pixel