Povești tragice de dragoste din mitologia greacă. Zeii au putut avea totul, mai puțin iubire
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data actualizării:
Data publicării:
Avem zile care celebrează iubirea în toată splendoarea acesteia. Dar dincolo de fericire, există și câteva cazuri când dragostea are final tragic. Aflăm din mitologia greacă cum primul trandafir roșu a apărut în urma unei iubiri neîmplinite. Iată două povești cu adevărat fascinante!

De ce mitologia greacă a rămas atât de relevantă pentru audiențe timp de mii de ani? Dincolo de fascinația fantastică pentru zei puternici și creaturi mitice, aceste povești, chiar dacă par uneori exagerate, surprind esența umanității.

Desigur, grecii antici conștientizau că dragostea și dorința sunt elemente fundamentale ale experienței umane, iar această înțelegere se reflectă amplu în miturile și religia lor.

Anticii greci au transmis numeroase povești despre cupluri tragic sortite, zei geloși și iubiri interzise, care, la rândul lor, au inspirat generații ulterioare de poeți, dramaturgi, pictori și sculptori.

Iată două legende tragice, dar fascinante!

1. Orfeu și Euridice

Povestea lui Orfeu și Euridice este una dintre cele mai tragice legende din mitologia greacă. Orfeu, fiul lui Apollo și al muzei Calliope, era un virtuoz la lira și s-a îndrăgostit de frumoasa Euridice.

Figuri influente din mitologia greacă: ce știm despre Zeus?

În timp ce Euridice rătăcea prin pădure alături de niște nimfe, păstorul Aristaeus a observat-o. Când Euridice a respins avansurile lui, păstorul a început să o urmărească. În încercarea ei de a scăpa, a fost mușcată de un șarpe otrăvitor și a murit.

Orfeu, devastat de moartea soției sale, s-a consacrat muzicii și a reușit să miște inimile zeilor cu melodiile sale pline de durere. Cu ajutorul zeilor, Orfeu a coborât în lumea de dincolo în căutarea lui Euridice, reușind să înfrunte sufletele morților și chiar câinele cu trei capete, Cerberus, care a fost fermecat de muzica sa.

În fața lui Hades și a Persefonei, Orfeu a interpretat o melodie atât de emoționantă încât a reușit să îi convingă să îi permită să-și aducă soția înapoi la viață. Singura condiție era ca el să meargă înainte și ca Euridice să-l urmeze, fără să se uite niciodată înapoi.

Cu toate acestea, în timp ce se îndreptau spre lumea de sus, Orfeu a început să se îndoiască și s-a uitat în urmă, sperând să o vadă pe Euridice. Din păcate, acest act de neîncredere a dus la pierderea ei definitivă.

Orfeu, incapabil să suporte pierderea soției sale, a cerut să fie lăsat să moară. Dorința sa a fost îndeplinită, fie de către fiarele sălbatice care l-au sfâșiat, fie de către Maenadele într-un delir sacru. Într-o altă variantă, Zeus însuși l-a lovit cu un fulger, punând capăt suferinței lui Orfeu și aducându-l alături de Euridice în lumea de dincolo.

2. Afrodita și Adonis

Totul a început cu Cenchreis, bunica lui Adonis, s-a lăudat că este mai frumoasă decât însăși Afrodita. Furioasă, zeița a blestemat-o pe Cenchreis, determinând-o pe fiica ei, Myrrah, să se îndrăgostească de tatăl ei, regele Theias.

Cultul Afroditei. Ce trebuie să știm despre una dintre cele mai cunoscute zeițe din mitologia greacă?

Timp de multe nopți, Myrrah s-a strecurat în întuneric în camera lui Theias, unde cei doi își trăiau pasiunea. Fără să știe că era chiar fiica sa, Theias a aprins o lampă într-o noapte pentru a-și descoperi iubita secretă. Odată ce și-a dat seama de adevăr, a încercat imediat să o ucidă, dar Myrrah a reușit să scape.

Theias a fugit, iar curând Myrrah a descoperit că este însărcinată. Neștiind cum să facă față situației, ea a rugat zeii să îi pună capăt suferinței, iar aceștia au transformat-o într-un copac de smirnă. Un mistreț a lovit copacul cu colții săi, iar din rană a ieșit bebelușul Adonis.

Afrodita a fost întâmplător în apropiere când Adonis a fost adus pe lume și i-a dat bebelușul lui Persefona să-l crească. Pe măsură ce Adonis a crescut, a devenit cel mai frumos bărbat, atât în ochii muritorilor, cât și în ochii zeilor, și ambele zeițe s-au îndrăgostit de el.

Afrodita și Persefona, supărate din cauza lui Adonis, și-au adus disputa în fața lui Zeus. Acesta, ascultând sfatul muzei Calliope, a decis că Adonis să petreacă patru luni cu Afrodita, patru luni cu Persefona și restul timpului să îl petreacă așa cum dorește.

Adonis, preferând-o pe Zeița Dragostei, și-a petrecut cele patru luni libere cu Afrodita. În cele patru luni petrecute în lumea de dincolo alături de Persefona, plantele mureau, iar iarna acoperea pământul.

Adonis era un vânător iscusit, dar pasiunea sa avea să îi aducă sfârșitul. Într-o zi, a dat peste un mistreț sălbatic și, în ciuda încercărilor sale de a-l înfrânge, a fost rănit mortal de colții acestuia. Afrodita a încercat să îl salveze, dar a fost prea târziu. În încercarea sa, s-a înțepat în deget cu un trandafir alb, iar sângele ei a transformat petalele acestuia în roșu. Acesta a fost, conform mitologiei grecești, primul trandafir roșu.

Citește și Pluto în mitologie. De ce este asociat cu zeul Hades?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Pluto intră mâine în Vărsător! Previziuni extraordinare pentru TOATE zodiile, până în 2044

freepik.com

20 de ani de metamorfoze pentru cele PATRU zodii afectate de Pluto în Vărsător. „Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!”

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop azi. Pluto intră în Vărsător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

pixel