Ziua internaţională a bărbaţilor este sărbătorită pe 19 noiembrie! Cărui bărbat din viața ta îi ești recunoscător/oare?
"Precizam într-o emisiune din anul 2022 că pe durata tranzitului lui Saturn în Pești(2023-2026) devin cât se poate de reale schimbările climatice, încălzirea globală sau topirea ghețarilor. Pe scurt, avertizările ultimilor ani.
Imediat după intrarea lui Saturn în semnul Peștilor, de pe 7 martie 2023, au tot apărut articole referitoare la inundații sau secete.
Peștii sunt guvernați de Neptun/Poseidon, cel care deținea oceanele și restul apelor de pe planetă. Peștii sunt ultimul semn de apă al zodiacului.
Saturn îl reprezintă pe Cronos, zeul timpului și al testelor de viață. Această planetă este cea care aduce limite, restricții, austeritate, momente neplăcute, cumpene cum le zic oamenii. Dar de fapt, el vrea să ne arate că nu acordăm atenție acolo unde trebuie. Și că ne trebuie maturizare și seriozitate.
Plimbarea lui Saturn prin apele lui Poseidon va crea noi limite în ceea ce privește granițele, transportul maritim, schimbări serioase ale climei și bineînțeles, nevoia de a avea mai multă grijă de planeta care ne găzduiește.
Putem vorbi despre ultimul ceas al omenirii. Odată cu acest tranzit, planeta are nevoie de un reset.”
Peste jumătate din marile lacuri şi rezervoare ale lumii au pierdut din volumul de apă de la începutul anilor 1990, în mare parte din cauza încălzirii globale, sporind temerile în ceea ce priveşte apa disponibilă pentru agricultură, energie hidroelectrică şi utilizare umană, informează Reuters.
O echipă internaţională de cercetători a ajuns la concluzia că o parte dintre cele mai semnificative surse de apă dulce ale omenirii - de la Marea Caspică între Europa şi Asia la lacul Titicaca din America de Sud - au pierdut din volumul de apă la o rată cumulativă de circa 22 de gigatone anual timp de aproape trei decenii.
Este un volum de 17 ori mai mare decât Lacul Mead, cel mai mare rezervor din Statele Unite.
Fangfang Yao, hidrolog de ape de suprafaţă în cadrul Universităţii din Virginia, care a condus studiul publicat în revista Science, a spus că declinul lacurilor naturale a fost provocat în proporţie de 56% de încălzirea globală şi de utilizarea umană, încălzirea reprezentând cea mai mare parte.
Climatologii sunt de părere că regiunile aride ale lumii vor deveni mai uscate sub efectul schimbărilor climatice, iar zonele umede vor deveni mai umede, însă studiul a descoperit pierderi semnificative de apă chiar şi în zonele umede. E un lucru care nu ar trebui ignorat, a spus Yao.
Oamenii de ştiinţă au evaluat aproape 2.000 de mari lacuri pe baza unor măsurători din satelit combinate cu modele climatice şi hidrologice.
Cercetătorii au descoperit că uzul uman nesustenabil, schimbări în precipitaţii şi scurgerea apelor pluviale, sedimentarea şi temperaturile în creştere au determinat scăderi în nivelul lacurilor la nivel global, iar 53% dintre lacuri au înregistrat un declin în perioada 1992-2020.
Cei aproape 2 miliarde de oameni care locuiesc în proximitatea unui lac în proces de secare sunt direct afectaţi, iar multe regiuni s-au confruntat cu penurii în ultimii ani.
Oamenii de ştiinţă şi activiştii militează de multă vreme pentru prevenirea încălzirii globale cu mai mult de 1,5 grade Celsius pentru a evita consecinţe catastrofale ale schimbărilor climatice.
Omenirea se încălzeşte în prezent la o rată de circa 1,1 grade Celsius.
Potrivit studiului publicat joi, un consum nesustenabil pentru activităţi umane a dus la secarea unor lacuri, cum ar fi Marea Aral din Centrul Asiei şi Marea Moartă din Orientul Mijlociu, în timp ce lacuri din Afganistan, Egipt şi Mongolia au fost afectate de temperaturile în creştere care pot accentua pierderile de apă prin evaporarea în atmosferă.
Nivelul apei a crescut în cazul unui sfert din lacuri, deseori ca rezultat al construcţiei de baraje în zone izolate cum ar fi regiunea centrală a Podişului Tibetan.
Sursa: AGERPRES (AS-autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...
Pe data de 8 noiembrie,...
Să vedem ce urmează pentru...
Fiecare dintre aceste patru...
Cum va fi 2025 pentru...