PERICOLUL din sticlele de PLASTIC şi maşinile de spălat VASE
Autor: astrosens Team | Dată: 15 feb 2022, 09:57
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au găsit descoperit sute de substanțe chimice diferite în apa de la robinet stocată în sticle de plastic reutilizabile. Câteva dintre aceste substanțe sunt dăunătoare pentru sănătatea umană, fiind vorba, de exemplu, de perturbatori endocrini și insecticide, atrag atenția cercetătorii.

Ați experimentat vreodată gustul ciudat al apei după ce a stat o vreme într-o sticlă de plastic reutilizabilă? Se pare că există un motiv solid, dar îngrijorător pentru acest lucru. Doi chimiști de la Universitatea din Copenhaga au studiat ce substanțe chimice sunt eliberate în lichide de tipuri populare de sticle reutilizabile din plastic moale. Rezultatele studiului au fost o surpriză foarte neplăcută!

Perturbatori endocrini și insecticide!

„Am fost surprinși de cantitatea mare de substanțe chimice pe care le-am găsit în apă după 24 de ore de stat în aceste sticle. Au fost sute de substanțe în apă - inclusiv substanțe niciodată găsite până acum în plastic, precum și substanțe care sunt potențial dăunătoare pentru sănătate. După spălarea la un ciclu în mașină de spălat vase, au găsit câteva mii (de substanțe, n.r.)”, spune Jan H. Christensen, profesor de chimie analitică a mediului la Departamentul de științe a plantelor și a mediului al Universității din Copenhaga.

Rezultatele studiului sunt publicate în revista științifică Journal of Hazardous Materials (link direct studiu).

Profesorul Christensen și colega de cercetare Selina Tisler au detectat peste 400 de substanțe diferite emise din plasticul sticlei și peste 3.500 de substanțe derivate din săpunul de spălat vase. O mare parte dintre acestea sunt substanțe necunoscute pe care cercetătorii nu le-au identificat încă. Dar chiar și dintre substanțele chimice identificate, toxicitatea a cel puțin 70% dintre rămâne necunoscută.

Foto-inițiatorii se numără printre substanțele toxice găsite în apă care îi îngrijorează pe cercetători. Se știe că aceștia au efecte potențial dăunătoare asupra sănătății organismelor, cum ar fi perturbatori endocrini și cancerigeni. În plus, cercetătorii au descoperit o varietate de dedurizatori de plastic, antioxidanți și agenți de eliberare utilizați la fabricarea plasticului, precum și dietiltoluamidă (DEET), un insecticid folosit în mod obișnuit ca substanța activă din spray-ul pentru țânțari.

Spălarea în mașinile pentru vase adaugă mai multe substanțe în apa îmbuteliată

În experimentele lor, cercetătorii au imitat modurile în care mulți oameni folosesc de obicei sticlele de plastic pentru băuturi. Oamenii beau adesea apă care a fost ținută în sticle timp de câteva ore. Cercetătorii au lăsat apă obișnuită de la robinet atât în sticle noi, cât și în cele folosite, timp de 24 de ore, atât înainte, cât și după spălarea la mașină, precum și după ce sticlele au fost în mașina de spălat vase și au fost clătite bine cu apă de la robinet.

„Ceea ce se eliberează cel mai mult, după spălarea în mașina de vase, sunt substanțele din săpun. Cele mai multe dintre substanțele chimice care provin din sticla de apă în sine rămân după spălarea la mașină și clătirea suplimentară. Cele mai toxice substanțe pe care le-am identificat au apărut de fapt după ce sticla a fost în interiorul mașinii de spălat vase – probabil pentru că spălarea uzează plasticul și, prin urmare, crește scurgerea de substanțe din el”, explică cercetătoarea postdoctorală și prim-autorul Selina Tisler de la Departamentul de Științe ale Plantelor și Mediului.

În sticle reutilizabile noi, aproape 500 de substanțe diferite au rămas în apă după o clătire suplimentară. Peste 100 dintre aceste substanțe proveneau din plasticul în sine. Ea subliniază că încă nu au ajuns la concluzia dacă apa din sticle este dăunătoare sănătății, deoarece în prezent au doar o estimare a concentrațiilor substanțelor și evaluările toxicologice nu au fost încă finalizate.

„Doar pentru că aceste substanțe sunt în apă, nu înseamnă că apa este toxică și ne afectează pe noi, oamenii. Dar problema este că nu știm sigur asta. Și, în principiu, nu este deloc grozav să bei reziduuri de săpun sau alte substanțe chimice”, spune Selina Tisler.

Dar cercetătoarea a luat deja o decizie personală: „De acum înainte voi folosi o sticlă din sticlă”.

Citeşte articolul complet pe DC MEDICAL!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

10 cărți de nonficțiune pe care merită să le citești

Lectura are un rol esențial în viețile fiecăruia dintre...

3 rețete cu nuci pe care să le încerci de sărbători

Ai prin casă miez de nucă și nu știi în ce rețete să-l...


Cele mai noi articole

4 zodii care vor avea un final de an fericit

2023 bate la ușă! Probabil, ești dornic să afli cum vei...


Top citite
pexels.com

Ce culori să porți în 2023 ca să-ți meargă bine tot anul. Poți ține cont și de zodie!

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop săptămâna 5-11 decembrie 2022. Daniela Simulescu, previziuni pentru fiecare ZODIE - VIDEO

Freepik.com

Influența Lunii Pline în Gemeni de pe 8 decembrie pentru fiecare zodie

pexels.com

Horoscop Pești 2023. Daniela Simulescu aduce previziuni complete - VIDEO

Cross parteneri