Paul Olteanu: "Cea mai grea lecție pentru poporul român". De ce empatizăm cu ucrainenii. Ce se întâmplă în creierul nostru pe fond de stres
Autor: astrosens Team
Data publicării:
Paul Olteanu, „Arhitectul minții”, a vorbit despre controlul fricii, în contextul războiului din Ucraina, dar și despre soluția pentru a-ți proteja psihicul în această perioadă. 

Paul Olteanu a fost invitat în emisiunea „La Măruță”, de la Pro Tv, unde a vorbit despre temerile cu care se confruntă românii în această perioadă și soluțiile pentru a-ți controla mintea. 

Paul Olteanu: „În perioadele astea cu multă încărcare mentală, noi nu mai gândim clar”

„Venim totuși după doi ani de pandemie globală care ne-au produs un nivel mare de incertitudine. Ne-a îngrădit libertatea, pe de-o parte fizică, pe de altă parte psihologică.  Am avut sentimentul că nu mai putem face lucruri. Acum, când asta pare că se relaxează, trăim perioada asta de război, care nu a mai fost trăită de generații întregi. Și suntem mult mai populați cu imagini de genul acesta (n.r. Imagini cu refugiații din Ucraina) este mult mai ușor să îl simți aproape (n. r. Războiul). Chiar vorbeam cu prietenii, dezbătând ce se întâmplă zilele acestea, și o prietenă îmi spunea - eu mă simt vinovată ca simt mai multă empatie și conexiune cu poporul ucrainian de cât am simțit la războiul din Irak sau la alte conflicte”, a declarat Paul Olteanu, în emisiunea de la PRO TV. 

Motivul pentru care românii empatizează mai mult cu poporul ucrainean

„Merită să înțelegem de ce ne afectează mai mult. Sunt trei componente 

1. pentru că este proxim fizic.

2. pentru că ucrainenii seamănă cu noi. Seamănă fizic cu noi, sunt similari cu noi și când creierul nostru vede similaritate, empatizează mult mai mult.

3. puteam fi noi. Mintea noastră  începe imediat să proiecteze „și dacă cucerește Rusia Ucraina, următoarea suntem noi”

Realitatea obiectivă e că noi trăim totuși un moment care ar putea să ne liniștească, suntem o țară  membră UE, suntem o țară membră NATO, ceea ce e ceva profund liniștitor dacă gândim rațional. Doar că, în perioadele astea cu multă încărcare mentală, noi nu mai gândim clar”, a mai spus acesta.

Ce se întâmplă în creier atunci când trăiești în prea mult stres

„Sunt câteva caracteristici. Una e că începi să ai cogniție simplificată, adică încep să vezi lumea în termen de  - e război în Ucraina, eu trebuie să părăsesc țara, trebuie să cumpăr cât pot de mult ulei, trebuie să cumpăr cât pot de mult de benzină, deci vedem numai zone de gri.

Doi,  avem focus pe tot ce e negativ.  Mintea noastră începe să vadă tot ce e în neregulă în viața noastră, nu pentru că viața noastră palpabilă a devenit mai rea, fix acum, și pentru că orice perioadă stresantă ne ducem în zona asta”, a explicat Arhitectul minții. 

Citeşte continuarea pe SPECTACOLA.RO!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
pexels.com

Horoscop chinezesc. Previziuni pentru toate semnele din zodiac, valabile până la 1 mai

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia cu multe frici

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu schimbări de dispoziție

Sursă foto: Canal YouTube @tarotastrology

Horoscop internațional pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești

pixel