Chinezii au descoperit că pe Marte a existat un imens ocean
Apar noi dovezi că Marte a fost în urmă cu multe...
O femeie din trei a fost supusă abuzurilor în timpul vieţii sale. În timpuri marcate de diverse crize, numărul creşte, aşa cum s-a observat în timpul pandemiei de COVID-19, care încă nu s-a încheiat, precum şi în alte crize umanitare recente, conflicte şi dezastre climatice. Un nou raport al UN Women, realizat pe baza informaţiilor din 13 ţări (Iordania, Maroc, Bangladesh, Thailanda, Kenya, Albania, Kârgâzstan, Ucraina, Columbia, Paraguay, Camerun, Coasta de Fildeş, Nigeria), arată că de la începutul pandemiei, două din trei femei au declarat că ele sau o altă femeie cunoscută au trecut printr-o formă de violenţă şi, mai mult decât atât, au avut de înfruntat şi nesiguranţa alimentară, conform site-urilor https://www.un.org/ şi https://www.unwomen.org/.
Deşi este omniprezentă, violenţa bazată pe gen nu este inevitabilă. Se poate şi trebuie prevenită. Oprirea acestei violenţe bazată pe gen începe cu cei care au trecut printr-o asemenea experienţă şi continuă cu adoptarea de abordări cuprinzătoare şi incluzive ale cauzelor fundamentale, cu transformarea normelor sociale dăunătoare şi cu împuternicirea femeilor şi fetelor. Totodată, prin organizarea de servicii esenţiale centrate asupra supravieţuitorilor în sectoarele de poliţie, justiţie, sănătate, servicii sociale şi o finanţare suficientă pentru agenda drepturilor femeilor, se poate pune capăt violenţei bazate pe gen.
Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor va marca, la fel ca în fiecare an, lansarea campaniei "UNiTE to End Violence against Women" (25 noiembrie - 10 decembrie), o iniţiativă de 16 zile de activism care se încheie cu Ziua internaţională a drepturilor omului (10 decembrie).
Această campanie, condusă de secretarul general al ONU şi UN Women din 2008, îşi propune să prevină şi să elimine violenţa împotriva femeilor şi fetelor din întreaga lume, făcând apel la acţiuni globale pentru creşterea gradului de conştientizare, promovarea susţinerii şi crearea oportunităţilor de discuţie asupra provocărilor şi soluţiilor.
În 2021, printre acţiunile ce marchează această zi, se numără şi un eveniment oficial al ONU, care are loc pe 24 noiembrie. La evenimentul online, care include şi lansarea unui nou raport cu date actualizate despre violenţa de gen, precum şi o multitudine de iniţiative digitale, şi-au confirmat prezenţa, printre alţii: secretarul general al ONU, Antonio Guterres, subsecretarul general şi directorul executiv al UN Women, Sima Bahous, ambasador UN Women al bunăvoinţei, Cindy Bishop, raportorul special al ONU pentru violenţa împotriva femeilor, cauzele şi consecinţele acesteia, Reem Alsalem.
Activiştii pentru drepturile femeii au sărbătorit, începând din 1981, ziua de 25 noiembrie ca Zi împotriva violenţei. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană. În cadrul celei de-a IV-a Conferinţe Mondiale a Femeilor din 1995, ONU a recunoscut faptul că violenţa asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalităţii, a dezvoltării şi a păcii şi aduce atingeri drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, potrivit site-ului http://insp.gov.ro/
Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 54/134, a stabilit, la 7 februarie 2000, data de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Cu acest prilej, Organizaţia Naţiunilor Unite a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să planifice activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme, potrivit www.un.org.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Apar noi dovezi că Marte a fost în urmă cu multe...
Pe o plajă din Tasmania, zeci...
Produsele din canabis devin...
Protestatarii fac parte din...
Un leu a provocat haos în apropierea Romei, după ce a...
Începe sezonul Săgetătorului....
Mercur a intrat în semnul...
Să vedem ce urmează pentru...