Supa-cremă de linte, o mâncare de post plină de energie
Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...
1. Gulaș la ceaun
Preparatele pe bază de carne sunt la loc de cinste în Maramureș. Oriunde vei merge în acest județ, o să găsești tochituri sau celebrul gulaș, care este pregătit atât de gazde, în aer liber, cât și la restaurante. Toți turiștii care ajung aici sunt fascinați de gulașul picant dar și de tochitura servită cu mămăliguță. Tu ai încercat vreodată aceste preparate?
2. Supă de găină cu tăiței de casă
Indiferent de anotimpul în care ajungi în Maramureș, ai putea să încerci o supă gustoasă de găină. Pe lângă gulașul atât de special, de la restaurantele sau din pensiunile din Maramureș nu lipsesc nici ciorbele sau supele de găină, făcute cu tăiței de casă. Este populară și ciorba de legume, pe care o poți servi cu smântână sau cu un ardei iute, in funcție de preferințe. Îți vei aminti instant de copilărie!
3. Balmoșul
Balmoșul este un preparat ardelenesc tradițional și are o istorie veche. Acesta datează încă din 1936 și se mănâncă îndeosebi în satele din Maramureș. Ce este, de fapt? O rețetă care conține brânză, mămăligă, lapte și unt, la fel cum se făcea pe vremuri. În funcție de locurile în care îl mănânci, rețeta poate suferi mici modificări.
Totuși, pentru un balmoș ca la carte, zerul se lasă la fermentat câteva zile, se fierbe și în același lichid se face și mămăligă. După care se adaugă smântână, unt sau chiar ouă.
4. Platouri tradiționale reci
Dacă ești turist în Maramureș, merită să te bucuri și de platourile reci, formate din preparatele locurilor. De cele mai multe ori, acestea conțin carne afumată, diferite brânzeturi, ceapă, tobă, slănină sau cârnați de casă. Se servesc cu pâine sau cu mămăligă și au un gust delicios.
5. Palincă
Ei bine, dacă ajungi în Maramureș, nu ai cum să ratezi palinca sau horinca. Această băutură are peste 50 de grade și este specifică în Nordul Ardealului. Este servită atât la restaurante, cât și la pensiuni. Cine știe, poate cu o palincă vei fi întâmpinat de către gazdele care te așteaptă cu multă căldură! De regulă, palinca se obține din prune, dar și din pere, mere sau gutui.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...
Fie că este servit cu mămăligă caldă sau cu o garnitură...
Vrei să faci o masă specială...
Iată o rețetă interesantă și...
Iată câteva rețete care, prin...
Iată câteva rețete perfecte pentru a aduce gustul și...
Pe măsură ce înaintăm în...
Iată câteva previziuni...
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Decembrie promite să fie o...
Astrologul Daniela Simulescu...
2025 se apropie cu pași...