Obiceiuri culinare din Maramureș: 5 preparate pe care le vei adora
Autor: Gentiana Mocanu-Pavel
Data publicării:
Maramureșul este o destinație din România pe care nu trebuie să o ratezi. Pe lângă frumusețile locului, această zonă te îmbie și cu preparate culinare excelente, care îți încântă simțurile. Există și tradiții care încă se respectă cu sfințenie. Oaspeții beau doar după gazdă, iar aceștia trebuie să guste și din preparatele cu care sunt serviți, ca să nu jignească. Iată 5 alimente pe care le găsești în Maramureș!

1. Gulaș la ceaun

Preparatele pe bază de carne sunt la loc de cinste în Maramureș. Oriunde vei merge în acest județ, o să găsești tochituri sau celebrul gulaș, care este pregătit atât de gazde, în aer liber, cât și la restaurante. Toți turiștii care ajung aici sunt fascinați de gulașul picant dar și de tochitura servită cu mămăliguță. Tu ai încercat vreodată aceste preparate?

2. Supă de găină cu tăiței de casă

Indiferent de anotimpul în care ajungi în Maramureș, ai putea să încerci o supă gustoasă de găină. Pe lângă gulașul atât de special, de la restaurantele sau din pensiunile din Maramureș nu lipsesc nici ciorbele sau supele de găină, făcute cu tăiței de casă. Este populară și ciorba de legume, pe care o poți servi cu smântână sau cu un ardei iute, in funcție de preferințe. Îți vei aminti instant de copilărie!

3. Balmoșul

Balmoșul este un preparat ardelenesc tradițional și are o istorie veche. Acesta datează încă din 1936 și se mănâncă îndeosebi în satele din Maramureș. Ce este, de fapt? O rețetă care conține brânză, mămăligă, lapte și unt, la fel cum se făcea pe vremuri. În funcție de locurile în care îl mănânci, rețeta poate suferi mici modificări.

Totuși, pentru un balmoș ca la carte, zerul se lasă la fermentat câteva zile, se fierbe și în același lichid se face și mămăligă. După care se adaugă smântână, unt sau chiar ouă.

4. Platouri tradiționale reci

Dacă ești turist în Maramureș, merită să te bucuri și de platourile reci, formate din preparatele locurilor. De cele mai multe ori, acestea conțin carne afumată, diferite brânzeturi, ceapă, tobă, slănină sau cârnați de casă. Se servesc cu pâine sau cu mămăligă și au un gust delicios.

5. Palincă

Ei bine, dacă ajungi în Maramureș, nu ai cum să ratezi palinca sau horinca. Această băutură are peste 50 de grade și este specifică în Nordul Ardealului. Este servită atât la restaurante, cât și la pensiuni. Cine știe, poate cu o palincă vei fi întâmpinat de către gazdele care te așteaptă cu multă căldură! De regulă, palinca se obține din prune, dar și din pere, mere sau gutui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu probleme financiare

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia cu haos la locul de muncă

Sursă foto: Pexels

Vești bune Taur, Scorpion și Capricorn. Probleme pentru Gemeni și Balanță

freepik.com

Ce aduce Marte în Berbec pentru Săgetător/Ascendent în Săgetător până în iunie

pixel