O sursă neaşteptată de apă a fost descoperită pe Lună
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
O sursă neaşteptată de apă a fost descoperită pe Lună în 'mărgele de sticlă', formate în urma impactului cu roci spaţiale.

Suprafaţa Lunii conţine apă în 'mărgele de sticlă' formate în urma impactului violent cu roci spaţiale, conform unui studiu bazat pe probe prelevate de sonda selenară chineză Chang'e 5, relatează AFP şi Reuters.

'Nu există nicio îndoială că cea mai mare parte a suprafeţei Lunii conţine apă într-o formă sau alta', se arată în studiul semnat de cercetători chinezi şi publicat luni în Nature Geoscience.

Oamenii de ştiinţă au examinat în detaliu aproximativ o sută de sfere de sticlă minuscule, cu dimensiuni variind între grosimea unui fir de păr şi un milimetru, aduse pe Pământ în 2020 de misiunea Chang'e 5.

Aceste formaţiuni, cu o vechime de până la două miliarde de ani, au fost create prin impactul meteoroizilor - meteoriţi sau asteroizi - care au topit materialul selenar.

Eşantioanele conţin până la două milionimi de gram echivalent în apă per gram de sferă.

Echipa condusă de cercetători de la Academia de Ştiinţe din China crede că sferele de sticlă formate în timpul impactului unui meteoroid şi-ar fi pierdut iniţial cea mai mare parte din apă. Ele fi fost apoi bombardate de vânturile solare, furnizându-le hidrogen care s-ar fi combinat apoi cu atomii de oxigen conţinuţi în aceste formaţiuni, dând astfel naştere la molecule de apă.

Studiul concluzionează că aceste sfere de sticlă ar putea fi 'rezervorul dominant' implicat în ciclul apei pe Lună. Rezervor ce ar putea fi 'utilizabil in situ în cadrul viitoarelor explorări lunare'. Mai ales că această apă ar fi 'destul de uşor de extras'.

'Putem încălzi pur şi simplu aceste mărgele de sticlă pentru a elibera apa stocată în ele', a declarat la rândul său specialistul în ştiinţe planetare şi coautor al studiului Hejiu Hui de la Universitatea Nanjing din China.

Agenţia spaţială americană NASA a planificat pentru anul 2024 o misiune cu un robot, VIPER, cu scopul de a studia concentraţia de gheaţă din acea regiune.

Sursa: AGERPRES (autor: Dana Purgaru, editor: Mihaela Moise)

Vezi și: Mostre de pe asteroidul Ruygu - ingredientele pentru apariția vieții pe pământ au venit din spațiu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care scapă din orice bucluc financiar

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care nu trebuie să dea vrabia din mână pentru cioara de pe gard

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să ceară luna de pe cer

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să înțeleagă că nu i se cuvine totul!

pixel