Nu te consideri eroul propriei povești de viață? Iată ȘASE modalități prin care îți poți crește stima de sine!
Te confrunți cu stima de sine scăzută și te întrebi cum poți scăpa de aceasta problemă? Iată câteva modalități prin care îți poți construi încrederea în propria persoană!
De ce este uneori atât de dificil să ne iubim pe noi înșine? Toți avem zile în care ne simțim mai puțin bine. Dar atunci când stima de sine scăzută devine o problemă pe termen lung, poate afecta sănătatea mentală. Așa că devine important să căutăm ajutor pentru a găsi potențiala sursă. Stima de sine scăzută poate izvori dintr-o copilărie nefericită, performanțe slabe la școală, tulburare mentală, dizabilitate sau lipsă de suport din partea sistemului. Dar indiferent de cauză, există modalități de construire a încrederii.
Ce este de făcut?
- Găsește sursa: Stima de sine scăzută poate fi o problemă personală profund înrădăcinată care ne afectează pe tot parcursul vieții. Un terapeut spune că înțelegerea modului în care stima de sine scăzută evoluează ca rezultat al mesajelor internalizate și al procesării cognitive anterioare poate ajuta oamenii să creeze noi modalități de a percepe lumea din jurul lor. De exemplu, stima de sine scăzută poate să izvorască adesea din momente nefavorabile din copilărie - poate părinții tăi au fost absenți sau abuzivi, sau ai fost hărțuit la școală. Această lipsă de suport ne poate învăța că nu suntem demni, iar acest proces de gândire poate rămâne cu noi. Reține că trecutul nu te definește, dar acceptarea acestuia te va ajuta să mergi înainte.
- Acceptă cine ești: Știi cine ești? Dacă te uiți în oglindă și te vezi pe tine însuți ca pe un eșec, este timpul să reevaluezi și să accepți cine ești. Îmbrățișează-ți valorile, stabilește limite sănătoase și iartă-te pentru greșeli.
- Recunoaște-ți punctele forte și slăbiciunile: Albert Einstein a spus odată: "Toată lumea este un geniu. Dar dacă judeci un pește după capacitatea sa de a urca într-un copac, va trăi toată viața crezând că este prost." Recunoaște-ți punctele forte, recunoaște-ți slăbiciunile și vezi cum se echilibrează.
- Rescrie-ți povestea: Ceea ce ne spunem în funcție de percepția noastră despre noi și lume poate afecta drastic stima de sine și perspectivele noastre. Dacă mintea ta este constant inundată de gânduri negative, percepția ta va fi negativă. Un psiholog sugerează că uneori gândurile automate negative, precum "ești gras" sau "ești leneș", pot fi repetate în mintea ta atât de des încât începi să crezi că sunt adevărate.
- Fii propriul tău erou: Toți avem un erou favorit. Cine este al tău? Eroii reprezintă adesea ceea ce aspirăm să fim, deci de ce să nu fii propriul tău erou? Fă ceva ce te face fericit. Și dacă să faci ceva pentru tine nu este suficient, fă ceva pentru altcineva.
- Practică iubirea de sine: Contrar credinței populare, iubirea de sine este sănătoasă și esențială pentru dezvoltarea unei stime de sine mai mari. Prin practicarea iubirii de sine în mod regulat, faci ceva care menține sănătatea ta fizică și mentală. Îți subminezi stima de sine dacă îți ignori sentimentele și nevoile. Să te iubești pe tine nu te face egoist sau egocentric și nu te face nici antagonist.
Construirea stimei de sine va cere timp și răbdare. Când lucrezi la tine însuți, fii amabil. Toată lumea poate evolua, chiar și tu. Dacă te confrunți cu stima de sine scăzută, discută cu prietenii de încredere, familia sau un profesionist. A avea pe cineva cu care să discuți îți poate ajuta să găsești rădăcina problemei.
Iubirea de sine sau iubirea dureroasă pentru altcineva? Află cum să te distanțezi de persoanele toxice!