NOUĂ rețete de VIN FIERT din întreaga lume
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data publicării:
Vinul fiert emană arome îmbietoare și oferă căldură reconfortantă în serile reci de iarnă. Această băutură este adesea asociată cu atmosfera sărbătorilor și se găsește în numeroase târguri de Crăciun sau festivaluri de iarnă din întreaga lume. Iată cum se prepară în diferite regiuni ale lumii!

Vinul fiert este o băutură tradițională preparată prin încălzirea vinului roșu sau alb cu diverse mirodenii și adesea cu adaos de zahăr sau miere. Această băutură este asociată în special cu sezonul rece și sărbătorile de iarnă în multe culturi din întreaga lume.

Ingredientele comune folosite în prepararea vinului fiert includ scorțișoară, cuișoare, coajă de citrice (cum ar fi portocala sau lămâia) și uneori ghimbir sau alte mirodenii, în funcție de rețeta specifică sau de preferințele regionale.

1. Vin Fiert cu Mirodenii (România)

Ingrediente

  • 1 sticlă de vin roșu sec sau semisec
  • 2-3 linguri de zahăr (sau după gust)
  • Coaja de la o portocală sau lămâie
  • 2-3 bucăți de scorțișoară
  • 2-3 cuișoare

Se combină vinul cu zahărul, coaja de citrice și mirodeniile într-un vas și se încălzește la foc mic. Se amestecă până când zahărul se dizolvă complet și se lasă la foc mic timp de aproximativ 15-20 de minute fără a lăsa să fiarbă. Se strecoară și se servește cald.

2. Glühwein (Germania/Austria)

Ingrediente

  • 1 sticlă de vin roșu sec
  • 2-3 bucăți de scorțișoară
  • 3-4 cuie de ghimbir
  • 3-4 cuișoare
  • Coajă de portocală sau lămâie
  • Zahăr după gust

Se încălzește vinul la foc mic, fără a-l lăsa să fiarbă. Se adaugă restul ingredientelor și se lasă să stea la foc mic timp de aproximativ 30 de minute. Se strecoară și se servește cald.

3. Vin Chaud (Franța)

Ingrediente

  • 1 sticlă de vin roșu sec
  • 2-3 linguri de zahăr
  • 1 baton de scorțișoară
  • Coaja de la o portocală sau lămâie
  • O linguriță de cuișoare întregi

Se amestecă toate ingredientele într-un vas și se încălzesc la foc mic timp de 20-25 de minute. Se strecoară și se servește fierbinte.

4. Vin Brulé (Italia)

Ingrediente

  • 1 sticlă de vin roșu sec
  • 2-3 linguri de zahăr
  • Coaja de la o portocală sau lămâie
  • 2-3 bucăți de scorțișoară
  • 2-3 cuișoare

Se încălzește vinul împreună cu celelalte ingrediente la foc mic. Se amestecă până când zahărul se dizolvă complet. Se strecoară și se servește cald.

5. Mulled Wine (Regatul Unit)

Ingrediente

  • 1 sticlă de vin roșu sec
  • 2-3 linguri de zahăr brun
  • Coaja de la o portocală sau lămâie
  • 1 baton de scorțișoară
  • 2-3 cuișoare
  • Un vârf de nucșoară rasă

Se încălzește vinul cu toate ingredientele într-un vas la foc mic. Se amestecă până când zahărul se dizolvă. Se strecoară și se servește fierbinte.

6. Vinho Quente (Portugalia)

Ingrediente

  • 1 sticlă de vin roșu sec portughez (de obicei, un vin tânăr și robust)
  • 2-3 linguri de zahăr
  • Coaja de la o portocală sau lămâie
  • 2-3 bucăți de scorțișoară
  • 2-3 cuișoare

Se amestecă vinul cu celelalte ingrediente și se încălzește la foc mic timp de aproximativ 15-20 de minute. Se servește fierbinte.

7. Glögg (Suedia)

Ingrediente

  • 1 sticlă de vin roșu sau alb sec
  • 100-150g migdale și stafide
  • 2-3 bucăți de scorțișoară
  • 4-5 cuișoare
  • Coaja de la o portocală sau lămâie
  • Cardamom și ghimbir (opțional)

Se amestecă toate ingredientele și se încălzesc la foc mic, fără a lăsa să fiarbă, timp de aproximativ 30-40 de minute. Se strecoară și se servește cald, cu migdale și stafide în fiecare ceașcă.

8. Svařák (Cehia)

Ingrediente

  • 1 sticlă de vin roșu sec sau dulce
  • 2-3 linguri de zahăr
  • Coaja de la o portocală sau lămâie
  • 2-3 bucăți de scorțișoară
  • Cuișoare sau piper boabe (opțional)

Se amestecă ingredientele și se încălzesc la foc mic timp de aproximativ 20-25 de minute. Se strecoară și se servește fierbinte.

9. Glogg (Norvegia/Danemarca)

Ingrediente

  • 1 sticlă de vin roșu sau alb sec
  • 100-150g stafide și migdale
  • 2-3 bucăți de scorțișoară
  • 4-5 cuișoare
  • Coaja de la o portocală sau lămâie
  • Cardamom și ghimbir (opțional)

Se amestecă toate ingredientele și se încălzesc la foc mic timp de 30-40 de minute. Se strecoară și se servește fierbinte, cu stafide și migdale în fiecare ceașcă.

Aceste rețete pot varia în funcție de preferințe și pot fi adaptate adăugând sau eliminând anumite ingrediente pentru a obține gustul dorit. Important este să nu fierbi vinul, ci doar să îl încălzești pentru a păstra aromele.

Citește și SUPERSTIȚII faimoase ale lumii și ale celebrităților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Supa-cremă de linte, o mâncare de post plină de energie

Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...

Ostropel de pui. TREI rețete tradiționale din anii '50

Fie că este servit cu mămăligă caldă sau cu o garnitură...

Deserturi delicioase cu esența toamnei în fiecare mușcătură

Iată câteva rețete perfecte pentru a aduce gustul și...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop azi pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia care se va chinui să vadă jumătatea plină a paharului

Soarele intră in Săgetător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Daniela Simulescu Foto emisiune

Ce le așteaptă în 2025 pe Zodiile de Foc: Berbec, Leu și Săgetător?

pixel