NASA lansează o nouă misiune climatică pentru studierea oceanului şi a atmosferei
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data publicării:
NASA investighează starea oceanelor, a calităţii aerului şi a efectelor schimbărilor climatice. Iată mai multe detalii despre această misiune!

Agenţia spaţială americană NASA a lansat joi dimineaţă pe orbită un nou satelit pentru studierea condițiilor oceanelor, a calităţii aerului şi a efectelor schimbărilor climatice, informează agenţia Xinhua.

Cunoscut sub numele de PACE (Plancton, Aerosol, Climă, Ecosistem oceanic), satelitul a fost lansat cu ajutorul unei rachete Falcon 9 deținută de compania SpaceX, joi, la ora locală 01:33 (06:33 GMT), de la baza Forţelor Spaţiale Americane de la Cape Canaveral, în statul Florida.

NASA a confirmat că a intrat în legătură cu semnalul transmis de satelit la aproximativ cinci minute după lansare, adăugând că acesta funcţiona potrivit aşteptărilor.

Potrivit agenţiei spaţiale americane, misiunea PACE va studia impactul unor particule microscopice, adesea invizibile, din apă şi din atmosferă, de la sute de kilometri distanţă de Pământ.

Un instrument hiperspectral cu care este dotat satelitul va permite cercetătorilor observarea oceanelor şi a altor elemente din apă într-un spectru de lumină ultravioletă, vizibilă şi în infraroşu apropiat.

Oamenii de ştiinţă şi managerii de resurse costiere pot utiliza aceste date pentru prognoze referitoare la activităţi de pescuit, monitorizarea algelor dăunătoare şi identificarea schimbărilor survenite în mediul acvatic.

La bordul satelitului se află, de asemenea, două instrumente polarimetrice, care vor detecta modul în care lumina solară interacţionează cu particulele din aer, oferind cercetătorilor noi informaţii despre aerosolii atmosferici şi proprietăţile norilor, precum şi despre calitatea aerului la nivel local, regional şi global.

Prin acţiunea combinată a instrumentului hiperspectral şi al polarimetrelor, PACE va oferi informaţii asupra interacţiunii dintre oceane şi atmosferă şi a modului în care clima în schimbare afectează aceste interacţiuni, conform NASA.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu)

Știai că...?

  • Oceanele acoperă aproximativ 71% din suprafața Pământului.
  • Fosa Marianelor din Oceanul Pacific este cel mai adânc punct cunoscut de pe Pământ.
  • Oceanele reglează clima globală și absorb cantități mari de dioxid de carbon.
  • Viața marină este extrem de diversă, incluzând de la organisme microscopice la balene gigantice.
  • Deși oceanul acoperă o mare parte din planeta noastră, încă mai sunt multe zone neexplorate și misterioase. Multe aspecte ale vieții marine rămân necunoscute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Elefanţii asiatici îşi îngroapă şi îşi jelesc puii morţi

Elefanții asiatici fac un gest incredibil de emoționant...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Sursa foto: Canal Youtube @BeyondTheVeilTarotAstrology

Previziuni astrale martie. Zodia care va avea transformări radicale în domeniul familial

Pixabay.com

DOI nativi din zodiacul chinezesc vor înfrunta provocări, UNUL este norocos

Pixabay.com

De la întuneric la lumină. Care sunt factorii declanșatori ai TREZIRII SPIRITUALE și etapele acesteia

Pixabay.com

Horoscop de weekend pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie are nevoie de vorbe frumoase, nu de cadouri!

pixel