Uimitor! Modele de ficat imprimate 3D, dezvoltate de chirurgii britanici
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Echipa medicală de la Spitalul Universitar Southampton, în colaborare cu organizația Planets Cancer Charity, a dezvoltat modele personalizate ale ficatului cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D.

Un grup de chirurgi din Regatul Unit a lansat o nouă tehnică bazată pe modele imprimate 3D ale ficatului pacienţilor cu ajutorul căreia pot realiza, cu un risc redus, o procedură chirurgicală oncologică complexă, relatează luni DPA/PA Media.

Echipa medicală de la Spitalul Universitar Southampton, în colaborare cu organizația Planets Cancer Charity, a dezvoltat modele personalizate ale ficatului cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D. Aceste modele sunt create pentru fiecare pacient în parte, având ca scop planificarea intervenției chirurgicale și asigurarea celor mai bune rezultate în fazele critice ale operației, cunoscute drept "etape ireversibile". Procesul implică utilizarea datelor obținute prin scanări CT și RMN ale pacienților afectați de colangiocarcinom, o formă de cancer a căilor biliare. Chirurgii analizează ulterior aceste modele detaliate pentru a evalua posibilitatea îndepărtării în condiții de siguranță a tumorii, o decizie care, în trecut, nu putea fi luată înainte de efectuarea intervenției chirurgicale efective.

'Modelele imprimate 3D sunt din ce în ce mai folosite pentru a ajuta în luarea deciziilor înainte şi în timpul intervenţiei chirurgicale şi pentru a înţelege mai bine relaţiile anatomice ale tumorilor în cadrul structurilor de organe. În cazul acestui cancer hepatic/canal biliar deosebit de dificil, colangiocarcinom hilar, uneori nu putem să ne dăm seama până în ultimul moment dacă tumoarea poate fi îndepărtată în siguranţă sau nu', a declarat Arjun Takhar, chirurg consultant pentru cancer hepatobiliar şi pancreatic. 'Uneori, chirurgii fac un pas ireversibil şi ulterior află că tumoarea nu poate fi îndepărtată complet, ceea ce duce la rezultate slabe pentru pacienţi pe termen scurt şi lung', a precizat specialistul. Planets Cancer Charity a beneficiat de un grant de 2.000 lire sterline (2.540 de dolari americani) de la fondul The Hospital Saturday Fund pentru această iniţiativă pilot.

'Imprimarea 3D oferă avantajul de a evalua pe un model tumoarea şi conexiunile sale apropiate, cum ar fi vasele de sânge şi căile biliare, înainte de efectuarea operaţia în sine', a spus Takhar. 'Scopul proiectului pilot este de a afla dacă acest lucru permite evaluarea operabilităţii realizate fără deschiderea pacientului şi, de asemenea, dacă evaluarea bazată pe un model este mai bună comparativ cu scanările CT şi RMN ale pacientului', a adăugat specialistul.

'Există şi un avantaj suplimentar al unui model 3D, acesta putând ajuta la predarea chirurgilor stagiari a nuanţele anatomiei ficatului în raport cu aceste tumori complexe. Aceasta este o oportunitate unică de a utiliza o tehnologie nouă pentru a ajuta pacienţii cu o boală dificilă şi preconizăm adoptarea acestei tehnologii şi în cazul pacienţilor cu alte tumori hepatice', a completat Takhar. Organizaţia Planets Cancer Charity ajută pacienţi cu pancreatic, hepatic, colorectal, abdominal (esofagian şi gastric) şi tumori neuroendocrine finanţând grupuri de sprijin, tratamente inovatoare şi cercetări, în primul rând Hampshire, Wiltshire, Dorset, Insula Wight, Insulele Canalului şi West Sussex din Regatul Unit.

Sursă: AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Care sunt ZODIILE care vor avea cele mai LUMINATE sărbători

Previziuni astrale. Săptămâna Patimilor aduce daruri...


Top citite
Sursă foto: Pexels

Vești bune Taur, Scorpion și Capricorn. Probleme pentru Gemeni și Balanță

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu revelații

Astrolog Daniela Simulescu/foto emisiune

Horoscop pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Motiv de bucurie pentru o zodie

Freepik.com

Începe numărătoarea inversă pentru Jupiter în Taur! Care sunt recomandările pentru fiecare zodie/ascendent?

pixel