Supa-cremă de linte, o mâncare de post plină de energie
Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...
Medicul Tudor Ciuhodaru îi avertizează pe șoferi să nu se urce la volan dacă au consumat alcool şi atrage atenţia că pentru dispariţia completă a alcoolului etilic din sânge, la o alcoolemie de 100 mg/dl, sunt necesare 6-7 ore, cu condiţia stopării consumului de alcool.
'În perioada sărbătorilor, peste 30% din şoferii cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani au condus cel puţin o dată sub influenţa băuturilor alcoolice. Doar câteva pahare multiplică de 10 ori riscul accidentelor rutiere. Unul din trei accidente mortale este direct legat de consumul de alcool', anunță Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.
El evidenţiază faptul că metodele de a păcăli 'fiola' care arată alcoolemia sunt doar simple mituri şi că nu sunt eficiente - nici spălatul pe dinţi, utilizarea gumei de mestecat, scorţişoara ţinută pe cerul gurii sau mestecatul de pătrunjel, afirmarea ingestiei de castraveţi muraţi sau de medicamente sub formă de soluţie alcoolică sau a bomboanelor cu conținut de alcool.
'Din punct de vedere metabolic, curba alcoolemiei urmează două faze: de creştere rapidă (datorită absorbţiei digestive),ş urmată de scădere progresivă (datorită excreţiei, dar mai ales metabolizării alcoolului). Absorbţia este rapidă (după 20-30 minute alcoolul este decelabil în sânge) şi e influenţată de multipli factori: tipul de băutură, concentraţia în alcool, conţinutul gastric, motilitatea gastrică, asocierea cu medicamente', spune medicul.
Spre deosebire de absorbţie, care e dependentă de concentraţie, eliminarea e independentă de aceasta - 90% din alcool este metabolizat hepatic iar restul este excretat renal, pulmonar şi prin intermediul pielii. În medie se pot metaboliza 5-10 g/oră, iar după întreruperea consumului de alcool nivelul sanguin scade cu 10-25 mg/dl/oră.
'Pentru aceeaşi cantitate de alcool, nivelele alcoolemiei vor fi mai mari la cei cu volum corporal mai mic sau la cei cu activitate enzimatică mai scăzută (alcool dehidrogenaza, aldehid dehidrogenaza), femeile tinere fiind în principal afectate', mai scrie Ciuhodaru.
Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin)
Alcoolul, indiferent dacă este consumat în cantități mici, crește riscul apariției unor boli. Mai exact, cercetătorii au ajuns la concluzia că consumul de alcool poate provoca 60 de boli, inclusiv 33 care nu fuseseră niciodată legate de băutură până acum. Ciroza hepatică, accidentele vasculare cerebrale și cancerul sunt riscuri cunoscute ale consumului de alcool. Citește continuarea pe dcmedical.ro.
Deși consumul de alcool este considerat social acceptat în majoritatea părților lumii, utilizarea excesivă poate avea efecte nocive asupra sănătății fizice și mentale a unei persoane și asupra sănătății generale a creierului. Consumul excesiv sau pe termen lung de alcool poate duce la probleme de memorie și poate contribui la dezvoltarea sau agravarea afecțiunilor de sănătate mintală. Vezi mai multe despre cum este afectat creierul AICI.
Cel mai recent studiu arată că persoanele care nu consumă alcool timp de 7 luni, permit creierului să-și refacă daunele cauzate de consumul intens de băuturi alcoolice. Într-o veste încurajatoare pentru persoanele care se recuperează de la tulburarea de consum de alcool, noul studiu demonstrează cât de repede poate repara creierul structura sa după încetarea consumului de alcool. Citește despre cum poți contribui la refacerea creierului pe dcmedical.ro.
Consumul de alcool în timpul tratamentului cu antibiotice este descurajat din mai multe motive, toate bazate pe dovezi științifice medicale. "Apropo de obiceiuri, dincolo de antibioticul mai tare sau mai puțin tare, cred că nimeni nu știe ce înseamnă...„.Vezi ce spune un doctor despre combinația dintre alcool și antibiotic AICI.
Vinul roșu este celebrat pentru conținutul său de antioxidanți și substanțe benefice pentru sănătate. Totuși, în ciuda beneficiilor cunoscute, unele persoane se confruntă cu dureri de cap neplăcute după consumul acestuia. Deși durerile de cap sunt comune și pot afecta o proporție semnificativă a populației globale zilnic, un studiu indică faptul că persoanele predispuse la aceste dureri pot resimți simptomele mai intens după consumul de vin roșu, mai ales dacă au deja migrene sau alte afecțiuni primare ale durerilor de cap. Citește în continuare pe dcmedical.ro.
Îți recomandăm și Cum evoluează sezonul gripal? Sfaturi pentru a te recupera mai ușor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de...
Fie că este servit cu mămăligă caldă sau cu o garnitură...
Vrei să faci o masă specială...
Iată o rețetă interesantă și...
Iată câteva rețete care, prin...
Iată câteva rețete perfecte pentru a aduce gustul și...
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Astrologul Daniela Simulescu...
Pluto, planeta legată de...
2025 se apropie cu pași...