Legătura dintre cancer și parabenii din cosmetice
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Parabenii se regăsesc în majoritatea produselor cosmetice. Sunt substanțe chimice care au rolul de a conserva produsele cosmetice. Parabenii sunt produse chimice toxice. De aceea, cei mai mulți dintre producători au renunțat la aceste elemente. 

În vremurile noastre, produsele au o perioadă mare de valabilitate şi este de înţeles, având în vedere că durează ceva de când sunt produse până ajung pe raftul din baie. Deci, este logic că, pentru a menţine lucrurile cât mai proaspete, specialiştii trebuie să adauge conservanţi, iar în această categorie intră parabenii. Mai exact, parabenii sunt conservanţi incluşi în produsele de îngrijire personală, iar rolul lor este de a preveni dezvoltarea bacteriilor sau a ciupercilor în produse şi de a prelungi perioada de valabilitate, explică specialiştii, potrivit Chemical Safety Facts, citat de colegii de la DC Medical.

Parabenii au capacitatea de a menţine eficiența ingredientelor active şi previn dezvoltarea bacteriilor dăunătoare, lucru deosebit de important pentru produsele pe care le foloseşti des. Cei mai utilizaţi parabeni sunt metilparabenul, etilparabenul, propilparabenul şi butilparabenul.

Potrivit experţilor, aceste ingrediente există pe piaţa de zeci de ani, însă siguranţa lor a fost pusă sub semnul întrebării deoarece acţionează ca estrogenul, dând peste cap echilibrul hormonal. Potrivit unui studiu efectuat pe aproximativ 20 de pacienţi, au fost descoperite urme de parabeni în ţesutului cancerului de sân.

Denumirea de „parabeni” provine de la “acid para-hidroxibenzoic” (PHBA), un acid care se găseşte în mod natural în multe fructe şi legume, cum ar fi castraveţii, cireşele, morcovii, afinele şi ceapă. De asemenea, PHBA se formează în mod natural şi în organismul uman în urma descompunerii unor aminoacizi. Parabenii folosiţi în produsele cosmetice sunt identici cu cei găsiţi în natură, iar corpul uman îi transforma rapid în PHBA natural şi îi elimină.

Producătorii din industria alimentară, farmaceutică, de îngrijire personală şi cosmetică folosesc parabeni de aproape 100 de ani pe post de conservanţi. Parabenii (cum ar fi metilparabenul, propilparabenul, etilparabenul, izopropilparabenul, butilparabenul şi izobutilparabenul) sunt incluşi în produse de make-up, creme hidratante, produse de îngrijire a corpului şi de bărbierit. Cu toate acestea, în ultima perioadă, majoritatea mărcilor importante de deodorante şi antiperspirante au început să nu mai folosească parabeni.

Conservanţii, cum ar fi parabenii, sunt incluşi în produsele cosmetice pentru a preveni înmulţirea microbilor (cum ar fi bacteriile sau fungii), atât pentru a proteja consumatorii, cât şi pentru a păstra integritatea produselor.

De asemenea, companiile din industria alimentară folosesc parabeni de mai bine de 50 de ani pe post de conservanţi şi agenţi antimicrobieni. Unele fructe, cum ar fi afinele, conţin parabeni sub formă de conservant natural. Parabenii sunt folosiţi în mod frecvent în produsele de cofetărie, gustările pe bază de cereale, carnea uscată şi multe altele.

Parabenii se găsesc şi în produsele alimentare. Însă, în comparaţie cu cosmeticele, parabenii din alimente nu sunt menţionaţi cu denumirile lor cunoscute. În schimb, se foloseşte atât de celebrul “E”. Printre cei mai cunoscuţi parabeni care se găsesc în produsele alimentare se număra etilparabenul sau E214, metilparabenul sau aditivul alimentar E218, propilparabenul sau E216, butilparabenul sau E209 şi heptilparabenul.

Efectele asupra sănătății umane cauzate de expunerea la niveluri mediu sau scăzute de parabeni sunt necunoscute. În 2006, industria condusă de Cosmetic Ingredient Review (CIR), într-un parteneriat cu Us Food and Drug Administration (FDA), a stabilit că nu a fost nevoie să se schimbe concluzia inițială CIR din 1984 că parabenii sunt siguri pentru utilizarea în produsele cosmetice. FDA permite adăugarea de parabeni unici sau multipli în ambalajele alimentare sau alimentare ca antimicrobiene pentru a preveni deteriorarea alimentelor, arată CDC.

Găsești pe DC Medical mai multe detalii despre parabeni și legătura acestora cu cancerul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
pexels.com

Horoscop chinezesc. Previziuni pentru toate semnele din zodiac, valabile până la 1 mai

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia cu multe frici

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu schimbări de dispoziție

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu probleme financiare

pixel