INSP: Patru din 10 cazuri de cancer pot fi prevenite. Iată cum!
Autor: astrosens Team
Data publicării:
Patru din zece cazuri de cancer pot fi prevenite prin combaterea fumatului, reducerea consumului de alcool, a poluării mediului, reducerea expunerii la substanţe carcinogenetice şi radiaţii, dar şi prin promovarea unui stil de viaţă sănătos, a transmis, vineri, Institutul Naţional de Sănătate Publică.

"Cancerul este a doua cauză de mortalitate la nivel global, iar povara cancerului este în creştere. În anul 2021, 20 de milioane de cetăţeni ai lumii au fost diagnosticaţi cu cancer şi 10 milioane au murit, dintre care 2,7 milioane de persoane diagnosticate şi 1,3 milioane de persoane decedate sunt cetăţeni europeni. (...) Patru din zece cazuri de cancer pot fi prevenite prin combaterea fumatului, reducerea consumului de alcool, reducerea poluării mediului, reducerea expunerii la substanţe carcinogenetice şi la radiaţii şi îmbunătăţirea cunoştinţelor şi a educaţiei în domeniul sănătăţii pentru a promova un stil de viaţă mai sănătos", a subliniat INSP, într-un comunicat de presă.

Potrivit institutului, îmbunătăţirea depistării precoce a cancerului prin diagnosticarea bolii în stadii incipiente prin screening poate salva vieţi.

"Progresele notabile înregistrate în domeniul prevenţiei, diagnosticului şi tratamentului cancerului au făcut ca în Uniunea Europeană să existe peste 12 milioane de supravieţuitori ai cancerului, dintre care 300.000 sunt copii. (...) În egală măsură, milităm pentru ca prevenţia să primească atenţia cuvenită, pe măsura importanţei sale. Prevenţia reprezintă intervenţia de sănătate publică cel mai cost-eficientă şi sustenabilă pe termen lung de control al cancerului", a explicat INSP.

Conform estimărilor, până în 2035, numărul de îmbolnăvirii de cancer în Uniunea Europeană vă creşte cu 24%, iar această boală "va deveni principala cauză de deces", se arată în comunicatul citat. 

Ziua mondială a cancerului

În urmă cu o lună, pe 4 februarie, a fost marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului (#WorldCancerDay),o zi de conştientizare a populaţiei cu privire la cancer, la modul de depistare şi de tratare a acestuia.

Uniunea Internaţională de Control al Cancerului (Union For International Cancer Control, UICC) a creat această zi în 2008 pentru a susţine obiectivele Declaraţiei mondiale împotriva cancerului.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de Agerpres, cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume şi aproape 84 de milioane de oameni au murit în perioada 2005 - 2015.

Anual, peste 1.800 de femei mor de cancer de col uterin. Incidenţa, de 2,5 ori mai mare

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care scapă din orice bucluc financiar

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care nu trebuie să dea vrabia din mână pentru cioara de pe gard

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să ceară luna de pe cer

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să înțeleagă că nu i se cuvine totul!

pixel