Încrederea și impactul rețelelor sociale. Cum ne modelăm imaginea de sine?
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data publicării:
Se pare că există o obsesie legată de a fi încrezător, care a ajuns în fiecare colț al internetului. Mii de conturi încearcă disperat să te învețe cum să fii încrezător. Dar de ce această obsesie?

Cum ne este prezentată încrederea? Dacă ar fi să descrii o persoană încrezătoare, probabil te-ai gândi la cineva cu o înfățișare plăcută, un păr frumos, stilat, bani și o personalitate extrovertită. Dar această idee este influențată de fluxul nesfârșit de consumerism care ne este prezentat constant peste tot, mai ales pe rețelele sociale. Oamenii bogați și de succes cumpără lucruri scumpe, iar noi ajungem să ne dorim și să ne așteptăm la aceleași lucruri de la noi înșine și să ne simțim rușinați atunci când nu reușim. Ceea ce ne obsedează nu este încrederea, ci o reprezentare a ei, sub forma unui stil de viață extravagant.

Originile încrederii se află în copilărie. Aici dobândim sau nu încrederea în sine și stima de sine. Așa cum arată un studiu, copiii își construiesc încrederea și stima de sine prin experiențe de succes. Însă măsurarea succesului creează un alt obstacol. Este un echilibru delicat: dacă suntem lăudați prea mult, am putea deveni răutăcioși și prea încrezători, cu ego-uri extrem de fragile și ușor de zdrobit. Prea puține laude și s-ar putea să simțim că nu suntem niciodată suficient de buni.

De ce este încrederea dificil de obținut? Uneori, pare că ne aflăm într-o competiție constantă cu cei din jurul nostru. Când ești mândru de un desen pe care l-ai făcut, dar descoperi că cineva de vârsta ta sau mai tânăr desenează mai bine, încrederea ta poate avea de suferit. Mereu există cineva mai bun decât noi, chiar acolo, pe prima pagină.

Mai bine să aprinzi o lumânare în întuneric decât să blestemi întunericul. Ce semnifică acest proverb?

Studiile au arătat că vechea zicală „comparația este hoțul bucuriei” sau în acest caz, al încrederii, este destul de adevărată. Suntem obsedați de încredere pentru că toți ceilalți par să o aibă sau să o merite, în afară de noi.

Ce va schimba încrederea pentru tine? Există o diferență uriașă între prezentarea încrederii și încrederea reală. Oamenii confundă adesea atitudinile încrezătoare cu cele neglijente, apatice și nesincere. Comportându-te într-un mod care este așteptat pentru a părea încrezător, te privezi de adevărata încredere. 

Obsesia noastră vine din faptul că pare imposibil de obținut. Cu toții ne dorim să simțim că suntem buni în ceea ce facem, că suntem mulțumiți de felul în care arătăm și că nu ne pasă de ceea ce cred ceilalți. Ne gândim la încredere ca la o recompensă pentru lucrurile făcute corect, dar fiecare persoană are propria relație cu încrederea. Nu lăsa pe alții să îți spună ce te va face să te simți încrezător.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Sursă foto: Freepik

Previziuni astrale prima jumătate OCTOMBRIE 2024. Eclipsa de Soare aduce întâmplări predestinate tuturor zodiilor

Sursa: pixabay.com

Horoscop OCTOMBRIE 2024 pentru Balanță, Scorpion și Săgetător. „O să-ți dai seama că nu ești Dumnezeu!”

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop săptămâna 23-29 septembrie 2024. Daniela Simulescu, previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop săptămâna 23-29 septembrie 2024. Daniela Simulescu, previziuni pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești

pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?