Incepe Festivalul Filmului Francez! Vor fi 32 de lungmetraje și scurtmetraje pentru ediția 2023
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
A 27-a ediție a Festivalului Filmului Francez va avea loc în perioada 15-26 martie. Se va desfășura în 13 orașe din țară.

Proiecţia comediei poliţiste 'L'Innocent', de Louis Garrel, deschide, miercuri seară, la Cinema Elvire Popesco, ediţia 2023 a Festivalului Filmului Francez, evenimentul fiind întregit de lansarea platformei TV5MONDEplus.

Filmul va fi prezentat în cadrul secţiunii emblematice a festivalului, Panorama, care cuprinde cele mai îndrăgite filme franceze recente.

În contextul aniversării a 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei, în Atriumul Institutului Francez va avea loc lansarea în România, în parteneriat cu TV5 Monde, a platformei de streaming francofone TV5MONDEplus, în prezenţa ambasadorului Franţei la Bucureşti, Laurence Auer, şi a directorului general TV5 Monde, Yves Bigot.

Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Filmului Francez în România va avea loc în perioada 15-26 martie, peste 110 proiecţii de filme fiind programate în cinematografe şi spaţii culturale alternative din 13 oraşe din ţară: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Arad, Braşov, Brăila, Constanţa, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş.

În Bucureşti, proiecţiile vor avea loc la cinematograful Elvire Popesco. Biletele sunt disponibile pe Eventbook (https://eventbook.ro/festival/festivalul-filmului-francez) sau pot fi achiziţionate direct de la casieria cinematografului.

Selecţia din acest an include 32 de lungmetraje şi scurtmetraje.

Pe lângă 'L'Innocent', din secţiunea Panorama vor face parte şi alte filme apreciate de critici, filme care vor avea premiera naţională în România, precum 'La Nuit du 12' de Dominik Moll, recent recompensat cu premiul Cesar pentru cel mai bun film, care ne invită să urmărim ancheta poliţiei judiciare, lansată după uciderea unei tinere.

În cadrul aceleiaşi secţiuni vor fi prezentate 'Revoir Paris' de Alice Winocour, un film emoţionant despre traumele victimelor atentatelor din noiembrie 2015, precum şi 'Les Enfants des Autres' de Rebecca Zlotowski, un lungmetraj dulce-amărui despre familie şi dorinţa de a avea copii.

De asemenea, publicul va putea descoperi 'Le Lyceen', cel mai recent film al lui Christophe Honore, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia şi urmăreşte trăirile emoţionante ale unui adolescent care se confruntă cu pierderea tatălui său.

În program figurează 'La Syndicaliste' de Jean-Paul Salome, un thriller captivant bazat pe fapte reale, precum şi comedia 'Le Nouveau Jouet' de James Huth, cu Jamel Debbouze şi Daniel Auteuil, şi filme pentru publicul tânăr, precum 'La Petite Bande', de Pierre Salvadori.

Alături de filmul 'La Ligne' de Ursula Meier, publicul va putea descoperi 'Dalva', al regizoarei belgiene Emmanuelle Nicot, care a obţinut premiul Fipresci la Semaine de la Critique de la Cannes în 2022 şi care spune cu delicateţe povestea unei tinere care încearcă să-şi reconstruiască viaţa după ce a fost victima unui incest, 'Ashkal', un thriller de Youssef Chebbi, prezentat la Quinzaine des Cineastes în 2022, care se petrece în Tunis, şi 'Si le vent tombe', de Nora Martirosyan, un film tensionat filmat în Nagorno-Karabah, un teritoriu în criză.

Comedia 'Au revoir le bonheur', a regizorului canadian Ken Scott, completează selecţia şi prezintă reuniunea a patru fraţi care şi-au pierdut tatăl.

Competiţia Tinere Talente - Lungmetraj va prezenta regizori debutanţi talentaţi care concurează pentru Premiul Publicului. Clement Cogitore, cu filmul său 'Goutte d'or', oferă o viziune mistică şi întunecată a unui cartier muncitoresc din Paris, în timp ce Heloise Pelloquet prezintă 'La Passagere', un lungmetraj despre dragoste şi dorinţă, în care rolul principal este interpretat remarcabil de Cecile de France.

La Bucureşti, cinematograful Elvire Popesco va găzdui pe 22 martie o dezbatere publică despre viitorul cinematografelor din România, organizată în parteneriat cu revista Films in Frame. Pe 23 martie, 'Carte blanche a la Femis' va prezenta cele mai bune scurtmetraje realizate de studenţii uneia dintre cele mai renumite şcoli de film franceze.

Ediţia din acest an a Festivalului Filmului Francez va cuprinde şi o serie de evenimente speciale.

Sursa: AGERPRES - (AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Aritmia cardiacă: mit și realitate

E adevărat că, odată cu înaintarea în vârstă, crește și riscul de aritmie?...


Top citite
freepik.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie trebuie să-și vadă lungul nasului!

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să se abțină de la cheltuieli!

Sursa: pixabay.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie ar trebui să îndrăznească mai mult!

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie nu primește apreciere și validare din partea celorlalți

pixel