Greșeli pe care le faci în timpul caniculei. Când pleci în oraș, respectă aceste reguli cu strictețe!
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Pe măsură ce căldura doboară recorduri, amintește-ți că prevenirea insolației sau a epuizării termice necesită planificare în avans pentru a te asigura că rămâi hidratat. 

Dacă te afli într-un loc cu o atenționare de căldură, încearcă să stai cât mai mult în interior. Dar dacă trebuie să pleci pe caniculă sau dacă te afli într-un loc cu căldură mai moderată, amintește-ți că temperaturile ridicate pot fi periculoase. Poate fi în regulă să tunzi iarba sau să mergi la un grătar, dar nu exagera.  

Iată greșelile de evitat!

Prea mult, prea repede. Trebuie să te aclimatizezi

Când lovește un val de căldură, corpul tău are nevoie de timp pentru a se adapta. Nu poți face prea mult, prea repede. Dacă treci de la a petrece majoritatea timpului într-un spațiu cu aer condiționat la o activitate în aer liber în căldura înăbușitoare, ai putea fi prins nepregătit. Corpul tău nu este aclimatizat să gestioneze stresul. Și în fiecare an, aproximativ 650 de oameni mor din cauza bolilor legate de căldură. Din fericire, odată aclimatizat, corpul devine mai bun la prevenirea bolilor. Corpul nostru începe să transpire mai devreme la o temperatură corporală mai scăzută și la un ritm mai mare. De asemenea, fluxul de sânge către piele se îmbunătățește, ceea ce are efectul de a ne răcori prin transportarea căldurii din centrul corpului. Și setea  crește, astfel încât este mai puțin probabil să te deshidratezi. Dar acest lucru nu se întâmplă imediat. Se va întâmpla pe parcursul câtorva zile de expunere. Deci, dacă planifici o drumeție, vizitarea unor obiective turistice vara sau orice altă expunere prelungită la căldură, planifică să petreci perioade scurte în căldură în fiecare zi în zilele premergătoare aventurii tale în aer liber. Copiii se aclimatizează mult mai lent decât adulții, așa că acordă-le câteva zile în plus pentru a se pregăti.

Hidratarea înainte (și rehidratarea!)

Hidratează-te în avans. Bea un pahar cu apă sau o băutură sportivă înainte de a ieși. Și adu multă apă cu tine și nu aștepta până când îți este sete să începi să bei în timpul unei activități în aer liber. În momentul în care începi să simți sete, este probabil să fii deja deshidratat între 10 și 25%. Dublează cantitatea pe care ai bea-o într-o zi obișnuită.  Apa este cea mai bună modalitate de a te hidrata. Băuturile sportive adaugă electroliți și pot fi utile dacă te-ai supraîncălzit sau dacă participi la un maraton sau alt eveniment de anduranță, dar nu sunt necesare atunci când încerci pur și simplu să rămâi hidratat pe parcursul zilei.

Căldura + medicamente

Anumite medicamente pot face oamenii mai vulnerabili la căldură. Unele medicamente pentru inimă, cum ar fi medicamentele pentru tensiune arterială, pe care milioane de oameni le iau, sunt diuretice. Și dacă adaugi căldura, care cauzează pierderea excesivă de lichid, poate produce o situație foarte periculoasă. Alte tipuri de medicamente pot avea acest efect. Acestea includ medicamente anticonvulsive, medicamente pentru vezică și sedative. În general, persoanele mai în vârstă sunt mai vulnerabile la căldură, așa că dacă ești mai în vârstă și iei aceste medicamente, ia măsuri suplimentare pentru a rămâne hidratat. Întreabă-ți medicul dacă vreunul dintre medicamentele tale ar putea fi deshidratant.

Rugăciuni și Psalmi de rostit în vreme de secetă. Roagă-te pentru ploaie!

Nu ignora primele semne de boală legată de căldură

Primele câteva semne că te supraîncălzești s-ar putea să nu pară prea alarmante: transpirație, oboseală, amețeală și dureri de cap. S-ar putea să simți greață sau amețeli. Acestea sunt semnele caracteristice ale epuizării termice care se instalează. S-ar putea să le ignori, spunându-ți că este cald și ai mai simțit asta înainte, dar cele mai grave simptome pot apărea foarte rapid fără să-ți dai seama. Și dintr-o dată, corpul tău se supraîncălzește într-o asemenea măsură încât nu vei putea bea suficientă apă la acel moment pentru a inversa ce s-a întâmplat deja. Simptomele epuizării termice pot deveni rapid mai grave. Acestea pot include crampe musculare, oboseală crescută și ritm cardiac accelerat.

Poartă haine lejere, de culoare deschisă

Dacă petreci timp în căldură, ceea ce porți contează. Alegi culori mai deschise pentru că acelea tind să reflecte căldura mai degrabă decât să o absoarbă comparativ culorilor mai închise, cum ar fi negrul și albastrul închis.Și stai departe de hainele strâmte, care pot bloca fluxul de aer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Ce spune data nașterii despre calitățile pe care le ai?

Iată cu ce abilități te-ai născut, conform numerologiei!


Top citite
freepik.com

Previziuni 2025 pentru TOATE zodiile. Anul marilor schimbări, cu provocări și momente inedite

Horoscop de weekend pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Relații neplăcute cu familia pentru o zodie

Horoscop de weekend pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu scapă de tristețe

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop 5 septembrie 2024. Zodia care primește un nivel crescut de atracție de la astre

pixel