Cartoful dulce, "aur" pentru sănătate. Iată de ce ar trebui să-l consumi zilnic
Mulți spun că are gust de...
Pentru că trăim vremuri instabile, sănătatea mintală joacă un rol din ce în ce mai important pentru fiecare dintre noi. Rușinea, sentimentul de inadecvare - adesea, cei care suferă de o tulburare mintală se luptă și cu aceste sentimente.
Nu este ușor să recunoști că suferi și că ai nevoie de ajutor pentru a ieși din suferința emoțională. De regulă, încă există un stigmat care persistă în jurul sănătății mintale.
De ce ne este frică să recunoaștem că suferim de depresie și tulburări psihice? Expertul explică
Iată care este poziția APR!
„Tulburările mintale sunt afecțiuni reale, comune și debilitante. Acestea se manifestă sub formă de gânduri, emoții, reacții fiziologice și comportamente care provoacă suferință psihică și afectare funcțională în plan personal, profesional și relațional.
Ele determină costuri financiare directe (de exemplu, medicație) și indirecte (de exemplu, zile nelucrate), predispun la complicații medicale (de exemplu, afecțiuni cardiovasculare) și favorizează decesul prematur (de exemplu, prin suicid).
Însă, ca în cazul altor boli somatice, tratate corespunzător, tulburările mintale pot fi vindecate sau ameliorate, permițând și celor încă afectați, dar aflați sub tratament adecvat, să funcționeze adecvat în societate.
Sigur, tot ca în cazul bolilor somatice, există și excepții care pot presupune supraveghere permanentă.
Spre deosebire însă de bolile somatice, există însă în continuare accentuată în societate o serie de atitudini negative și comportamente toxice față de persoanele care se confruntă cu tulburări mintale, atitudini care se răsfrâng în comportamente precum stigmatizarea, discriminarea (inclusiv la locul de muncă), blamarea, discreditarea, jignirea, invalidarea și critica.
Acestea contravin principiilor de respectare a demnității umane și de grijă și considerație față de ceilalți, iar în plus agravează starea deja precară de sănătate mintală a persoanelor afectate.
Considerăm că este responsabilitatea societății în ansamblul ei să promoveze un nivel ridicat de sănătate mintală și atitudini adecvate față de toți bolnavii, indiferent că suferă de boli somatice sau tulburări mintale.
Fiecare dintre noi poate avea o contribuție la restigmatizare, reducerea inegalităților și sprijinul moral și practic al celorlalți, dând dovadă de empatie și respect pentru ei și suferința lor.
Autoritățile au datoria, prin legi, politici publice și sancțiuni, să reducă prejudecățile și discriminările față de persoanele cu tulburări mintale, inclusiv să asigure accesul la muncă, fie, unde este cazul, și în condiții speciale; în plus, trebuie să le asigure accesul la tratamente personalizate validate științific, alături de mijloace eficiente de prevenție primară/secundară/terțiară, respectiv să crească bunăstarea emoțională și socială a cetățenilor.
Menționăm mai jos câteva date suplimentare despre tulburările mintale și sănătatea mintală:
• Printre cele mai comune sunt depresia majoră, anxietatea socială, anxietatea generalizată, dependențele de substanțe și cele comportamentale, schizofrenia și tulburarea afectivă bipolară;
• Majoritatea debutează în general în perioada de adolescență și adult tânăr;
• Sunt printre principalele cauze ale dizabilității la nivel mondial, alături de cancere și afecțiunile cardiovasculare;
• Până la 85% dintre noi vor dezvolta cel puțin o tulburare mintală diagnosticabilă până la vârsta de 45 de ani;
• Sănătatea mintală nu înseamnă simpla absență a tulburărilor, ci și un nivel ridicat și durabil de satisfacție cu viața, bunăstare emoțională și socială, auto-acceptare, sens în viață și alte elemente care definesc o viață bună.”
Sursa de informare: Comunicat www.apsi.ro.
Poate vrei să citești și: Depresia în astrologie. Ce anume din harta natală produce depresia?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Mulți spun că are gust de...
Mulți oameni se confruntă cu...
Această Lună Nouă în Scorpion...
Începe sezonul Săgetătorului....
Mercur a intrat în semnul...
Să vedem ce urmează pentru...