Gândurile îți determină viitorul. Cât de ușor este să afectezi „puritatea” gândului?
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data publicării:
Atunci când suntem mici, ne place să explorăm lumea. Nu vedem obstacolele din jur, ci doar învățăm fără încetare. Când creștem, ne lovim de bariere. Cum sunt afectate gândurile noastre în acest proces?

În „The Dhammapada", Buddha spune: „Ceea ce suntem astăzi provine din gândurile noastre de ieri, iar gândurile noastre prezente construiesc viața noastră de mâine: viața noastră este creația minții noastre."

Conform lui Buddha, gândurile noastre determină ne viitorul. Și ce fel de viitori este posibil? Buddha spune: „Dacă un om vorbește sau acționează cu o minte impură, suferința îl urmează precum roata care urmează fiara care trage căruța... Dacă un om vorbește sau acționează cu o minte pură, bucuria îl urmează ca umbra sa proprie."

Buddha spune că există două scenarii posibile: un viitor de suferință sau un viitor de bucurie. Și viitorul pe care-l creezi depinde de gândurile tale. Dar cum îți determină gândurile viitorul? Ei bine, gândul vine înaintea acțiunii. Gândește-te la asta. Înainte să te miști, trebuie să ai un gând despre cum sau unde te vei mișca.

Dacă spui: „Voi înceta să mai gândesc și apoi mă voi mișca pentru a nega afirmația.", te-ai contrazice singur. Pentru că acum te gândești la acea mișcare!

Chiar dacă poate exista o anumită distanță între gând și acțiune, gândul vine întotdeauna înaintea acțiunii. Acțiunile noastre creează viitorul.

Dacă  acțiunile tale depind de gânduri, gândurile corecte duc la acțiuni corecte care duc la bucurie. Dar gândurile greșite duc la acțiuni greșite care duc la suferință.

Stoicismul: o filozofie pentru vremuri tulburi, relevantă și în zilele noastre

Deci, cum ai gândul corect? Gândurile apar din memorie. La ce te gândești acum? La cuvinte, poate imagini. Și în cea mai mare parte, acestea sunt cuvinte pe care le-ai auzit sau imagini pe care le-ai văzut în trecut. Îți poți combina amintirile pentru a crea ceva nou.

Prin urmare, gândul corect depinde de memoria corectă. Ce determină memoria corectă? Memoria provine din experiențele noastre.  Experiența provine din atenție. Există multe lucruri care se întâmplă în jurul tău acum. Poate Soarele strălucește, camera se încălzește, oamenii trec pe stradă, oamenii lucrează afară, ceva se întâmplă în India, sau China, sau Canada, ceva se întâmplă pe social media.

Nu experimentezi cu adevărat toate acele lucruri. Experiența ta a lumii este modelată de unde îți îndrepți atenția. Atenția corectă duce la experiență corectă.

Buddha a spus că gândul corect depinde de o minte pură. Un termen foarte interesant: o minte pură.

Ce înseamnă puritatea? Închipuie-ți un pahar de apă. Putem să-i spunem pur. Dar odată ce adăugăm un contaminant, cum ar fi colorant alimentar de exemplu, spunem că e impură. A pierdut puritatea. Deci, puritatea este ca o stare originală care poate fi pierdută prin contaminare.

Care este starea originală a minții? Când eram copii, totul ne era nou. Vedeam lumea pentru prima dată. Lucrurile ne atrăgeau atenția și ne luam timpul să le observăm. Ne urmam interesele, exploram lumea, întâlneam voluntar lucruri noi. Și datorită acestui fapt, am învățat atât de mult.

Nihilismul sau "viața nu are niciun sens!” Chiar și Dostoevsky explorează teme legate de nihilism!

Dar apoi ce se întâmplă? Într-o zi, ne întâlnim cu ceva nou care ne sperie sau ne provoacă durere. Ne dăm seama că lumea poate fi un loc înfricoșător și periculos.  Trebuie să luăm o decizie: continuăm să explorăm lumea și să ne asumăm riscul de a întâlni lucruri înfricoșătoare și periculoase  sau căutăm securitate și confort? Dacă alegem securitatea, încetăm să mai explorăm lumea. Când încetăm să mai explorăm lumea, încetăm să mai învățăm. Dacă încetăm să mai învățăm, încetăm să mai creștem. Când încetăm să mai creștem, începem să micșorăm. Începem să ne descompunem.

De aceea, să ne întoarcem la întrebarea de mai devreme: ce este atenția corectă? Este atenția care provine dintr-o minte pură - o minte necontaminată de frică.  O atenție care părăsește zona de confort, care își urmează interesele autentice în necunoscut și descoperă ceva nou și transformator. O atenție capabilă să învețe și să crească.

Deci, dacă frica este contaminantul suprem al atenției, cum o eliminăm?

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

freepik.com

Ultima retrogradare a lui Mercur din 2024! Previziuni pentru fiecare zodie și ascendent

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop azi pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia care se va chinui să vadă jumătatea plină a paharului

Horoscop de weekend. Taurii primesc înțelepciune, iar Cupidon și Fecioarele fac un pact!

pixel