Festivalul Filmului European revine la Timișoara în perioada 9-12 mai
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
ICR dă startul Festivalului Filmului European 2023 la Timișoara, chiar pe 9 mai, de Ziua Europei.

Festivalul Filmului European - ediţia a 27-a va debuta în Timişoara, capitala culturală a Europei, marţi, pe 9 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gală, de Ziua Europei, filmul de debut al 27.FFE fiind 'Cu tot cu oase'/'Bones and All', o producţie Italia, SUA 2022, în regia lui Luca Guadagnino.

'Festivalul Filmului European, ajuns la cea de-a 27-a ediţie, reprezintă un proiect foarte important pentru Institutul Cultural Român şi - îndrăznesc să spun - alături de care ICR a crescut de-a lungul timpului.

Aşa că este cu atât mai important pentru noi, la un moment aniversar în care ICR împlineşte 20 de ani de activitate, să ne bucurăm de o ediţie pe care o sperăm a fi memorabilă', a spus preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Liviu Jicman, la conferinţa de presă dedicată anunţării evenimentului.

El a menţionat că gala de deschidere va avea loc marţi, la Cinema Victoria, din oraşul de pe Bega. 'Anul acesta facem acest debut în Capitala Culturii Europene Timişoara chiar mâine, pe 9 mai, în acelaşi cinematograf pe care am avut bucuria, împreună cu EUNIC România, să-l inaugurăm, după ce a fost renovat anul trecut.

Directorul artistic al Festivalului, Cătălin Olaru, a arătat că ediţia 2023 va fi una 'şi mai bogată' decât cea precedentă.

'Ca în fiecare an, festivalul e o mărturie a diversităţii filmului european. De la comedii feelgood şi SF-uri, adică film de gen, la cinema experimental şi căutări atât de personale, încât ar putea fi încadrate într-un gen numai al lor, pe toate le regăsim în programul din acest an.

Influenţa în creştere a inteligenţei artificiale în toate domeniile artistice, inclusiv în lumea filmului, este una dintre temele evenimentelor conexe din sfera ediţiei din acest an a Festivalului Filmului European.

'În sfârşit, nu puteam să nu ţinem cont de o realitate din ce în ce mai greu de ignorat: motoarele, tot mai multe şi mai performante, de inteligenţă artificială.

Aşa l-am descoperit pe 'Jan Bot', probabil cel mai prolific cineast din lume. La Bucureşti, îl primim cu braţele deschise pe Pablo Nunez, unul din părinţii acestui 'bot' cu ambiţii regizorale, care ne va desluşi o parte din intenţiile din spatele proiectului şi traseul fascinant de la concepţie până la moartea simbolică a lui Jan Bot, care a trecut în nefiinţa Internetului în luna martie a acestui an', a explicat Cătălin Olaru.

Ediţia cu numărul 27 a FFE propune un program generos, cu 33 de lungmetraje, dintre care 27 vor fi proiectate în premieră naţională, şi un film în premieră mondială: 'Cum să fiu mort, dacă-s viu' / 'A Cautionary Tale', noul documentar al Ilincăi Călugăreanu, autoarea foarte popularului 'Chuck Norris vs. Communism'.

Filmul spune povestea bârlădeanului Constantin Reliu, declarat decedat de către autorităţi în timp ce se afla la muncă în Turcia, şi a încercărilor lui de a-şi recăpăta identitatea.

În afară de Timişoara (Cinema Victoria, 9 - 12 mai), cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Filmului European 2023 se va desfăşura şi la Oraviţa (Casa de Cultură 'George Motoia Craiu', 12 - 14 mai), Curtea de Argeş (Centrul de Cultură şi Arte 'George Topîrceanu', 18 - 20 mai), Botoşani (Cinema Unirea, 18 - 21 mai) şi Gura Humorului (Casa de Cultură, 19 - 21 mai).

În Bucureşti, festivalul se va desfăşura între 15 şi 23 mai, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, Cinemateca Union şi Cinema Elvire Popesco.

Filmul care va inaugura ediţia bucureşteană a FFE pe 15 mai, la sala Auditorium - MNAR, este 'The Pod Generation', al regizoarei Sophie Barthes, recompensat cu premiul Alfred P. Sloane la Sundance 2023. 27.FFE se va încheia, în oglindă, tot cu distopie, de data aceasta comică - 'Brian şi Charles' ('Brian and Charles'), în regia lui Jim Archer, premiat cu Premiul Publicului la Sundance Film Festival în 2022.

Biletele vor putea fi achiziţionate online, pe platforma Eventbook.ro, şi direct din cinematografe. Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele şi institutele culturale europene.

Partener al ediţiei locale de la Timişoara este Centrul de Proiecte Timişoara. AGERPRES este partener media al evenimentului.

8 mai - Ziua mondială a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii. Importanța misiunilor organizate de voluntari

Sursa: AGERPRES (AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie trebuie să-și vadă lungul nasului!

Sursa: pixabay.com

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie ar trebui să îndrăznească mai mult!

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să se abțină de la cheltuieli!

Pixabay.com

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie nu primește apreciere și validare din partea celorlalți

pixel