Familia poate fi un dar sau un chin. Știi care este dinamica unei familii disfuncționale?
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data actualizării:
Data publicării:
Crescutul într-o familie disfuncțională nu este întotdeauna evident. Similar cu simptomele de anxietate și depresie, semnele pot varia de la ușoare la severe, ceea ce poate trece neobservat în viețile de zi cu zi ale familiilor toxice.

Iată cinci tipuri de dinamici familiale disfuncționale!

Familia cu conflicte cronice

În acest tip de familie disfuncțională, membrii se ceartă într-un mod nociv. Aceștia își lasă unul altuia răni fizice și emoționale. Tensiunea este generată de stiluri parentale toxice, cum ar fi cele abuzive și autoritare. Părinții vor fi de obicei stricți, rigizi și nejustificat de duri cu copiii lor. Frica este un instrument folosit de ei pentru a menține controlul, iar metodele de pedeapsă sunt adesea tratamente abuzive care pot traumatiza individul. Conflictele prelungite în familie pot afecta chimia neuronală a copilului, ceea ce poate crea stres cronic, anxietate, depresie și un stil de atașament nesigur pe măsură ce dezvoltă relații cu alții în afara casei.

Familia patologică

În acest tip de familie, tulburările psihologice severe, bolile mentale, bolile terminale și abuzul de substanțe sau dependența de droguri afectează viața de zi cu zi a membrilor. Unul sau ambii părinți pot suferi de boli terminale, cum ar fi cancerul, tulburări mentale precum schizofrenia, tulburări de personalitate cum ar fi tulburarea de personalitate borderline sau tulburări de dispoziție cum ar fi tulburarea bipolară. Pe lângă problemele de dependență de droguri, unul sau ambii părinți pot avea și dependențe asociate cu alcoolismul sau jocurile de noroc. În familia patologică, rolurile în familie sunt inversate, copiii fiind cei responsabili și având grijă de funcțiile zilnice, în timp ce părinții sunt cei îngrijiți. Acest lucru poate cauza dezvoltarea de deficiențe sociale, anxietate și depresie în timp.

Te-ai săturat de trădarea celor din jur? În loc să îți plângi de milă, încearcă aceste abordări!

Familia haotică

În acest tip de familie, copiii sunt adesea neglijați atunci când părinții sunt prea ocupați, nu sunt prezenți sau nu stabilesc reguli clare și consistente. Părinții nu stabilesc nicio organizare, sistem sau rutină pe care întreaga familie să o urmeze, ceea ce face dificil pentru copii să găsească un punct de sprijin sau siguranță. Adesea, frații mai mari își asumă responsabilitățile pe care părinții nu le-au îndeplinit și învață să joace rolul de îngrijitori. Între timp, frații mai mici sau copiii de vârstă școlară din familia haotică au de obicei probleme cu disciplina, concentrarea la școală și respectarea autorităților.

Familia dominantă-supusă

În acest tip de familie, un părinte este dictator în timp ce celălalt este pasiv obedient. Părintele dictator nu are considerație pentru dorințele sau sentimentele celorlalți membri ai familiei. Acest lucru cauzează adesea ca celălalt părinte să se simtă deprimat și de obicei să aibă multe emoții negative și furie reprimate. În consecință, întreaga familie se confruntă cu tensiuni și toți membrii sunt extrem de nefericiți și nesatisfăcuți de viața lor de acasă. În timp ce un părinte controlează și acordă puțină atenție modului în care acțiunile lor afectează întreaga familie, restul membrilor suferă în tăcere din cauza alegerilor lor proaste, arătând puțină revoltă deschisă.

Dr. Brandon Fadner: Pașii mici pe care îi poți face pentru a slăbi. Introdu aceste sfaturi în rutina ta de zi cu zi!

Familia emoțional distantă

Acesta poate fi unul dintre cele mai puțin evidente tipuri de familii disfuncționale. Pe dinafară, nimic nu este zgomotos sau vizibil haotic, dar în spatele ușilor închise există foarte puțină afecțiune între membrii familiei. Părinții rareori arată căldură față de copiii lor, ceea ce îi învață să își reprime sentimentele pe măsură ce cresc. Aceasta aduce un atașament nesigur sau inexistent care poate afecta negativ identitatea copilului, stima de sine și capacitatea lor de a forma relații cu alții. În această gospodărie, comunicarea este rar deschisă și membrii aleg adesea să își rezolve problemele singuri în loc să caute ajutor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Previziuni axa destin-karmă pentru TOATE zodiile, valabile până în ianuarie 2025

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Taur, Rac, Fecioară, Scorpion, Capricorn și Pești. Apar tensiuni pentru o zodie

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Berbec, Gemeni, Leu, Balanță, Săgetător și Vărsător. Stres și epuizare pentru o zodie

Sursă foto: Freepik

Lună Plină în Capricorn. Care sunt NOILE previziuni pentru fiecare zodie/ascendent?

pixel