De ce este atât de greu să fii consecvent? Răspunsurile sunt de ordin psihologic!
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data publicării:
Te-ai întrebat vreodată de ce este atât de greu să menții o rutină sau să respecți rezoluțiile de Anul Nou? Se simte ca și cum ai împinge constant o piatră mare în susul unui deal, doar pentru a o vedea rostogolindu-se la locul inițial. 

Lupta este reală și nu ești singur. Cu toții am fost acolo. Poate ți-ai fixat în minte un obiectiv, ai jurat să respecți un plan, doar pentru a renunța odată ce motivația ta a dispărut. Fie că este vorba de învățarea unei limbi noi, controlul cheltuielilor sau de a deveni mai activ, să rămâi consecvent este dificil.

Dar știi de ce? Psihologia are câteva răspunsuri pentru tine.

Lupta creierului. Conform neurologilor, mințile noastre tind să se îndrepte puternic către ceea ce este previzibil. Suntem programați să apreciem ceea ce este ușor, sigur și confortabil în loc de ceea ce nu este. Adesea, când te lupți să rămâi consecvent, este pentru că obiectivul tău nu este nici una dintre aceste lucruri. De exemplu, când te gândești la exerciții fizice sau la mersul la sală, poate părea o corvoadă în comparație cu starea de confort din pat, nu-i așa? De aceea, experții în auto-ajutorare recomandă "trucul de 10 minute" - angajează-te să faci o sarcină timp de 10 minute și nu va mai părea atât de epuizant. De multe ori, cel mai greu este să începi, dar odată ce o faci, totul pare mai ușor de gestionat.

Un alt lucru interesant despre creierul nostru este că dorim recompense imediate, așa că atunci când încerci să fii consecvent, vor apărea brusc atât de multe alte lucruri mai distractive și mai ușoare de făcut, precum navigarea pe rețelele sociale. Studiul, de exemplu, este mai mult despre câștigul pe termen lung decât despre gratificarea instantanee. Dacă o faci prea mult timp, vei începe brusc să te gândești "doar un episod în plus nu va dăuna”. Așa că în loc să încerci să studiezi continuu ore întregi experții recomandă să iei scurte pauze de 5 până la 15 minute.

Frica de a nu face lucrurile perfect poate duce la a nu le face deloc, dar a fi prea fricos sa faci greșeli sau sa nu atingi standardele stă în calea progresului. Soluția este să îmbrățișezi imperfecțiunea, să-ți dai seama că greșelile sunt pietre de hotar, nu obstacole, să împarți sarcinile în bucăți mai mici și realizabile și să înveți să te bucuri de proces. Nu numai că vei reduce presiunea asupra ta, dar vei promova și o mentalitate mai sănătoasă și mai productivă. Amintește-ți că Roma nu s-a construit într-o zi.

Fii amabil cu tine însuți și pur și simplu începe din nou cu puțină răbdare și hotărâre.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zile mirifice pentru o zodie

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Balanță. Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Revelații și optimism pentru o zodie

Astrolog Daniela Simulescu/Fotografie emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Dezinformare pentru o zodie

freepik.com

TREI zodii primesc șanse unice de la astre. Norocul le surâde!

pixel