Cum îţi spune corpul că nu dormi bine? Atenţie la aceste SEMNE!
Autor: astrosens Team
Data publicării:
Somnul de bună calitate este esențial pentru performanța zilnică, recuperarea musculară și bunăstarea generală. Deci, dacă corpul tău încearcă să-ți spună că nu primește odihna de care are nevoie, deficitul te va ajunge sigur din urmă. Dar semnele că nu dormi destul de bine pot trece uşor neobservate. Iată câteva moduri în care corpul tău încearcă să te avertizeze că nu dormi destul de bine.

Nu este vorba doar de numărarea numărului de ore de somn pe care le dormi.

„Experții recomandă de obicei între șapte până la nouă ore de somn pe noapte, dar depinde de vârstă și stilul de viață și este, de asemenea, important să păstrezi un program de somn consistent pentru a evita problemele de somn, cum ar fi orele 'restante' de somn”, spune Frida Rångtell, dr. consilier științific la Sleep Cycle, citată de wellandgood.com.

Desigur, este important să ţii cont de calitatea somnului, astfel încât să te trezeştii cu adevărat odihnit/ă dimineaţa şi să te bucuri de o zi productivă.

Calitatea somnului

Somnul de bună calitate nu se referă doar la numărul de ore de somn pe care le avem, ci și la sincronizare, regularitatea somnului și calitatea, pe măsură ce dormim.

„Cantitatea suficientă de somn este irelevantă dacă somnul este de calitate scăzută și, dacă nu dormi suficient, este posibil să pierzi timpul crucial în fiecare etapă de somn diferită”.

În timpul nopții, corpul nostru trece prin patru etape de somn, care au toate funcții importante. Somnul REM (Rapid Eye Movement - trad. Mişcare Rapidă a Ochilor) este important pentru memorie, învățare și creativitate.

„Există o creștere a activității creierului în timpul somnului REM, deoarece acesta este momentul în care visele sunt cel mai probabil să apară și somnul REM poate fi de la 0 la 60 de minute din ciclul de somn”, spune Rångtell.

Un ciclu REM sănătos va însemna o durată mai lungă.

Calitatea bună a somnului se recunoaşte atunci când te trezeşti cu energie.

„Vei dormi toată noaptea cu câteva tulburări și vei adormi ușor și te vei trezi în mod natural datorită ritmului circadian antrenat”.

Persoanele care au o calitate bună a somnului nu se gândesc la somn la fel de mult, deoarece nu cauzează probleme.

Cele mai frecvente semne că nu dormi bine

1. Adormi prea repede

Da, adormirea prea rapidă poate fi problematică - în ciuda presupunerii că ar fi benefic să adormi doar în câteva secunde.

„Adormirea rapidă ar putea fi un semn al unui somn prea scurt”, spune dr. Rångtell. Deși nu vrei să stai treaz în pat prea mult timp, nu vrei să fii atât de lipsit de somn încât să adormi prea repede și deseori să nu dormi cu adevărat bine.

„Poţi percepe că, atunci când dormi în cele din urmă, adormi repede și dormi destul de adânc, chiar dacă nu dormi suficient de multe ore - acest lucru este probabil deoarece ai o 'restanţă' de somn acumulată și, astfel, o presiune ridicată a somnului.”

O presiune ridicată a somnului mărește somnul profund și, atunci când vom obține în cele din urmă somnul de recuperare, este posibil să fi crescut somnul profund și somnul REM ca efect de revenire.

„Cel mai bun mod de a evita acest lucru este să încerci să dormi suficient în fiecare noapte, astfel încât să nu acumulezi ore restante de somn”.

2. Nu poți adormi suficient de repede

A nu putea adormi noaptea este, de asemenea, o problemă.

„O presiune mai mică a somnului poate scădea somnul profund și poate face mai dificilă adormirea la ora de culcare obișnuită, precum și efectuarea unui pui de somn aproape de culcare, ceea ce ne reduce presiunea de a dormi și face mai dificilă adormirea”, spune dr. Rångtell.

Ia în considerare ora de culcare și programează-ţi somnurile mai devreme în timpul zilei, pentru a evita excesul de stimulare pe timp de noapte.

3. Te trezești des în timpul nopții

„Dacă somnul nostru este fragmentat și ne trezim foarte des, calitatea somnului poate fi mai mică, chiar dacă adormim suficiente ore”, spune dr. Rångtell.

Dacă somnul este deranjat, este posibil să obții prea puțin din unele etape de somn sau ciclurile de somn pot deveni perturbate, rezultând în exces de oboseală în timpul zilei, în ciuda orelor de somn suficiente.

4. Ești obosit pe tot parcursul zilei

Un alt semn al slabei calități a somnului este să te simți obosit în mod constant pe parcursul zilei, indiferent de numărul suficient de ore, fiind mereu gata să te întorci în pat.

Mai mult, ar putea avea un impact asupra dispoziției tale. În plus față de letargie, dacă eşti iritabil sau dacă nu te poţi concentra, probabil că ai și o calitate slabă a somnului.

„Mintea și corpul vor simți efectele unei calități slabe a somnului, motiv pentru care este important să programezi suficient timp pentru somn, astfel încât să nu rişti să pierzi timpul necesar pentru fiecare etapă de somn din ciclul de somn”. spune dr. Rångtell.

Cum se îmbunătățește calitatea somnului

Pentru a îmbunătăți calitatea somnului, încearcă să faci o anumită activitate fizică în timpul zilei, evitând pui de somn (sau programându-l mai devreme în timpul zilei), practicând relaxarea, găsind strategii bune pentru a face față stresului și emoțiilor și reducând consumul de alcool și cofeină, precum și consumul de timp pentru lucruri neproductive - sau cel puţin, nu prea aproape de culcare.

Ieșirile în aer liber pe timpul zilei sunt utile, deoarece lumina este importantă pentru ritmul tău circadian și ajută la declanșarea ciclului somn-veghe. Ia prânzul în aer liber sau mergi la plimbare pentru a-ţi întinde picioarele și a fragmenta ziua de lucru.

„O baie caldă sau un duș seara poate, de asemenea, să faciliteze adormirea și să ajute la somnul profund”, spune dr. Rångtell.

Așadar, bucură-te de o baie plăcută pentru a te relaxa și pregăteşte-te pentru un somn odihnitor de înaltă calitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Ultima retrogradare a lui Mercur din 2024! Previziuni pentru fiecare zodie și ascendent

Horoscop de weekend. Taurii primesc înțelepciune, iar Cupidon și Fecioarele fac un pact!

Soarele intră in Săgetător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Daniela Simulescu Foto emisiune

Ce le așteaptă în 2025 pe Zodiile de Aer: Gemeni, Balanță și Vărsător?

pixel