Consideri că te afli într-o relație toxică? TREI semne de avertizare pe care să le recunoști imediat
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data publicării:
Ai auzit vreodată de acronimul SAD? Acesta descrie semnele pe care o relație le are când devine toxică. Iată ce ne spune un expert!

Erica Barry este autoare, profesionistă în media și susținătoare publică a supraviețuitorilor violenței domestice. Aceasta a fost invitată în cadrul evenimentului TedX pentru a descriere relațiile toxice. Iată ce ne spune!

La începutul unei relații, totul este extrem de captivant, un vârtej de intensitate și emoție care adesea pare prea bun ca să fie adevărat. Dar uneori chiar este prea bun ca să fie adevărat.

Ai auzit vreodată pe cineva spunând ceva de genul: Trebuie să-ți citesc mesajele pentru că te iubesc/ Ar trebui să-ți petreci tot timpul cu mine pentru că te iubesc/Nu fi atât de serioasă, a fost doar o glumă, te iubesc

Inițial, aceste afirmații pot părea inofensive, chiar palpitante. Dar treptat, ele se transformă în ceva mai sumbru, cum ar fi: Te iubesc atât de mult, dar știu că mă înșeli sau Dacă m-ai iubi cu adevărat, ai face asta pentru mine.

”Reacția noastră inițială ar putea fi să justificăm sau să minimalizăm astfel de afirmații, să le tratăm ca pe niște ciudățenii inofensive ale afecțiunii. Totuși, aceasta ne poate duce pe un drum periculos. Șocant, studiile arată că unul din trei elevi de liceu cunosc pe cineva care a suferit abuz fizic din partea unui partener. Poate te afli acolo, scuturând din cap, crezând că ție nu ți se poate întâmpla așa ceva pentru că partenerul te iubește. Dar aici stă paradoxul iubirii: ne orbesc asupra posibilității ca cei pe care îi iubim să ne facă rău. Tragic, una din trei femei și unul din patru bărbați vor experimenta o relație abuzivă la un moment dat în viața lor.”, explică autoarea.

Suntem în plină epidemie de gripă și scarlatină. Ce trebuie să știe o viitoare mămică pentru a se proteja? Interviu cu dr. Cristina Romanescu, primar obstetrică- ginecologie

Deci, care este soluția? Cum putem inversa aceste statistici sumbre? Începe cu recunoașterea semnelor relațiilor nesănătoase.

”De ce vorbesc eu despre asta astăzi? Cândva eram în liceu și îmi doream propria poveste de basm. După ce terminam tura de lucru, îmi verificam telefonul. Și vedeam 50 de mesaje necitite de la el. Povestea mea de basm. El ar spune: Urăsc să mă gândesc la toți acei bărbați care te privesc. Nimeni nu te-ar plăcea vreodată cu atâta machiaj pe tine. Mă ignori după tot ce am făcut pentru tine. Răspunde-mi. Nu e de mirare că toată lumea crede că ești proastă.”, spune Erica Barry.

Trebuie să recunoaștem semnele relațiilor nesănătoase pentru a putea reacționa corespunzător. Dar acest lucru este mai ușor spus decât făcut, deoarece relațiile nesănătoase nu încep cu lovituri și pumni, ci încep emoționant și intens, ca orice altă relație. Dar lucrul este că, dacă ești într-o relație nesănătoasă, cel mai probabil te simți trist uneori și trebuie să îți amintești: SAD.

Iubirea de sine sau iubirea dureroasă pentru altcineva? Află cum să te distanțezi de persoanele toxice!

SAD este un acronim pentru sufocant, agresiv și dominant, primele trei semne de avertizare ale relațiilor nesănătoase.

S pentru sufocant. Partenerul tău îți urmărește locația? Simți că îți vezi tot mai puțin prietenii și familia de-a lungul timpului? Acestea sunt câteva semne de avertizare ale comportamentului sufocant.

A pentru agresiv. Comportamentul agresiv nu se limitează la violență între persoane, dar se extinde mult mai mult decât atât. Partenerul tău lovește cu pumnul în masă când vorbește cu tine? Aruncă lucruri prin cameră? Îți distruge obiectele personale? Acestea sunt toate semne de avertizare ale comportamentului agresiv.

D pentru dominant. Simți că partenerul tău îți controlează fiecare mișcare? Îți spun ei ce poți și ce nu poți purta, cu cine poți și cu cine nu poți să te vezi? Te monitorizează? Acesta este un semn de avertizare al comportamentului dominant

Citește și Psihologul Radu Leca despre divorțul de un partener psihopat: Realmente îl vezi cum se tăvălește pe jos! 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia cu vizibilitate

Astrolog Daniela Simulescu/Fotografie emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești. Cheltuieli neprevăzute pentru o zodie

Sursă foto: Pexels

Horoscop mai 2024. Oportunități pentru Gemeni, Berbec și Taur. Cheltuieli pentru Pești și Fecioară

freepik.com

Marte în Berbec de pe 30 aprilie. Previziuni pentru fiecare zodie și ascendent

pixel