Concediu paternal pentru tații salariați care au grijă de copii. Cum se acordă și ce condiții trebuie să îndeplinească un tată
Autor: astrosens Team
Data actualizării:
Data publicării:
Guvernul a modificat și completat Normele metodologice de aplicare a legii care reglementează concediul paternal, acordat taților la nașterea copiilor, pentru punerea în acord cu noile prevederi aduse legii, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 117/2022.  

Taţii care îngrijesc copii au dreptul la un concediu paternal cu durata de 10 zile lucrătoare. Potrivit Ministerului Muncii, măsura se aplică indiferent dacă părinţii copilului sunt căsătoriţi sau nu, ori dacă este vorba despre adopţie. Concediul paternal se acordă doar dacă titularul acestui drept este salariat.

Durata concediului paternal poate fi extinsă la 15 zile lucrătoare, dacă tatăl urmează cursuri de puericultură. Cursurile de îngrijire a copilului se pot desfăşura înainte sau după naştere, în cabinetul medicului de familie al tatălui sau în cadrul unităţilor de profil.

La finalul cursurilor de îngrijire a copilului, tatăl primește un atestat de absolvire. De cele 15 zile lucrătoare de concediu paternal beneficiază şi taţii care sunt medici sau asistenţi medicali, care însă nu mai au nevoie sa termine cursul de puericultură.

Pentru a primi concediul, tatăl trebuie să se adreseze angajatorului, în scris, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului sau copiilor.

În cazul decesului mamei, tatăl beneficiază de o indemnizaţie egală cu indemnizaţia de maternitate cuvenită acesteia, care reprezentă 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni ale stagiului de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar. Banii se acordă din fondul de salarii al angajatorului la care tatăl îşi desfăşoară activitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care scapă din orice bucluc financiar

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care nu trebuie să dea vrabia din mână pentru cioara de pe gard

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să se răsfețe!

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. O zodie se va gândi doar la bani!

pixel