Nostalgia apare atunci când vechile amintiri te fac să treci prin diverse stări. Te-ai simțit vreodată nostalgic când auzi o melodie din trecut? Dacă da, nu ești singur! Iată cinci efecte psihologice ale nostalgiei!
Nostalgia este ceva la care majoritatea dintre noi ne putem raporta la un moment dat în viața noastră. Este o senzație apăsătoare de dorință pentru locurile, relațiile sau experiențele pierdute din trecutul nostru. Depășind o experiență destul de universală care se întinde în toate țările și culturile, nostalgia a trebuit să îndure o reputație în mare parte negativă de-a lungul anilor.
Cei nostalgici sunt adesea acuzați că trăiesc în trecut sau că romantizează evenimentele trecute în loc să le vadă așa cum s-au întâmplat cu adevărat. Este această atitudine nejustificată? O cercetare explică faptul că nostalgia ar putea avea de fapt o diversitate de implicații psihologice pozitive și negative.
Iată cinci motive pentru care relația noastră cu nostalgia este puțin mai complexă decât credem!
Nostalgia și depresia: Cercetările recente indică faptul că gândirea nostalgică poate exacerba depresia dacă un individ își privește trecutul într-o lumină proastă sau compară negativ prezentul cu trecutul. Înfruntând prea mult timp aceste gânduri nesănătoase conduce la un tipar depresiv, în care individul are tendința de a fi încarcerat în trecut. Similar, sentimentul nostalgic pentru un trecut romanticizat pe care un individ îl consideră pierdut a fost asociat cu intensificarea sentimentelor de depresie și daune psihologice. Pe scurt, nostalgia poate deveni rapid un obicei nesănătos dacă ne fixăm asupra amintirilor care ne împiedică să mergem mai departe sau ne fac să ne simțim rău în legătură cu situația noastră de viață actuală.
Nostalgia și stima de sine: Amintirile fericite ale persoanelor și locurilor cu care avem o conexiune importantă s-au dovedit a ridica nivelurile de stimă de sine, în special la cei care se bucură să se angajeze în gânduri nostalgice mai mult decât alții. Practic, cu cât petrecem mai mult timp simțindu-ne nostalgici pentru amintirile bune, cu atât avem mai multe motive să ne simțim bine în legătură cu cine suntem
Nostalgia ne poate încuraja să ne îndreptăm către viitor: Nostalgia nu este doar o emoție orientată către trecut. Bucuria legată de nostalgie a fost asociată cu niveluri mai ridicate de optimism pentru viitor. Aprecierea amintirilor în care ne simțim prinși ne oferă încredere și motivație să mergem mai departe. Utilizând nostalgia ca resursă psihologică, ne putem simți inspirați să creăm mai multe amintiri pozitive prin explorarea de situații noi și lucrând către noi obiective.
Nostalgia afectează percepția de sine: Schimbările majore în viață, cum ar fi mutarea departe de casă, pierderea unei persoane dragi sau începerea unei noi cariere, pot fi provocatoare. Aceste evenimente uneori ne fac să ne punem întrebări despre cine suntem și pot afecta percepția despre sine, pe măsură ce începem să ne simțim deconectați de identitatea pe care am avut-o înainte ca viețile noastre să se schimbe.
Nostalgia ne face să ne simțim mai conectați la lumea din jurul nostru: Nu suntem nostalgici doar pentru trecut, ci și pentru cei cu care am petrecut trecutul. Nostalgia implică adesea amintiri plăcute ale vechilor prieteni, membri ai familiei, relații și momentele bune pe care le-am împărțit. Prin reluarea acestor conexiuni sociale prin memorie, nostalgia ne amintește că suntem iubiți, acceptați și ne oferă un sentiment de apartenență în această lume. În cele din urmă, concluzia importantă este că nostalgia poate fi benefică sau dăunătoare pentru noi, în funcție de modul în care alegem să interacționăm cu ea. Să ne delectăm puțin în nostalgie poate fi o chestie bună, atâta timp cât nu o folosim pentru a ne preocupa de aspecte ale trecutului care ne provoacă durere.