Ce să faci în caz de enterocolită? Sfaturi utile
Autor: Gentiana Mocanu-Pavel
Data publicării:
Enterocolita este o afecțiune care implică inflamarea intestinului subțire (enterita) și a intestinului gros (colita).

De ce apare enterocolita?

Această afecțiune este cauzată de infecții bacteriene sau virale, dar poate fi și rezultatul unei reacții alergice sau a unei probleme de sănătate, cum ar fi boala inflamatorie intestinală. Adesea, apare și pe bază de stres, precum aflăm de pe DC Medical și poate fi asociată cu simptome neplăcute, precum oboseala, diareea, crampele abdominale și un disconfort general.

Cele mai bune ceaiuri pentru combaterea anxietății. Ce poți utiliza?

Avem câteva sfaturi utile pentru gestionarea enterocolitei într-o perioadă cat mai scurtă.

Hidratare optimă

Consumul unei cantități adecvate de lichide este esențial pentru a preveni deshidratarea, care poate fi o complicație gravă a enterocolitei. Bea apă în cantități mici și regulate pentru a înlocui pierderile de lichide și electroliții.

Repaus alimentar

Este recomandat să eviți alimentele și băuturile care pot irita intestinul, cum ar fi alimentele grase, prăjite, picante, lactatele și cafeaua. Optează pentru alimente ușor digerabile, cum ar fi orezul, pâinea prăjită, bananele, piureul de cartofi sau supa de pui.

Medicație

În funcție de cauza enterocolitei și de simptomele asociate acesteia, medicul ar putea prescrie antibiotice pentru infecții bacteriene sau antidiareice, pentru a reduce frecvența scaunelor apoase. Este important să urmezi întotdeauna instrucțiunile medicului cu privire la administrarea medicamentelor. Mai ales, nu lua antibiotic fără să îți fie prescris. Uneori, această afecțiune trece de la sine și nu are nevoie de asemenea medicamente.

Când trecem la ora de vară în 2024? Dereglările care pot apărea și sfaturi pentru a te adapta

Probiotice

Unele cercetări sugerează că suplimentele cu probiotice ar putea ajuta la restabilirea echilibrului florei intestinale și la reducerea simptomelor enterocolitei. Consultă medicul înainte de a începe orice astfel de tratament la domiciliu.

Igiena personală

Pentru a preveni răspândirea infecției și a reduce riscul de reinfectare, spală-te pe mâini cu săpun și apă caldă în mod regulat, în special înainte de a mânca și după folosirea toaletei.

Monitorizează simptomele

Urmează cu atenție evoluția simptomelor tale și consultă medicul dacă apar modificări sau dacă starea ta nu se îmbunătățește în câteva zile. Enterocolita poate necesita tratament suplimentar sau investigații pentru a identifica orice cauză subiacentă.

Evită deshidratarea la copii

Dacă un copil suferă de enterocolită, asigură-te că primește suficiente lichide. Poți folosi și soluții speciale pentru rehidratare, disponibile în farmacii. În caz de febră, folosește metode obișnuite de scădere a febrei și consultă medicul dacă temperatura persistă sau dacă apar alte simptome mai grave.

Este important să consulți întotdeauna un medic pentru diagnosticul și tratamentul adecvat al enterocolitei sau a oricărei alte afecțiuni medicale. Aceste sfaturi sunt orientative și nu trebuie să înlocuiască recomandările profesionale personalizate.

Aritmia cardiacă: mit și realitate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Sursă foto: Pexels

Vești bune Taur, Scorpion și Capricorn. Probleme pentru Gemeni și Balanță

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu probleme financiare

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia cu haos la locul de muncă

freepik.com

Horoscop internațional. Ce îi așteaptă pe Berbeci, Gemeni și Lei în luna mai?

pixel