Ce beneficii are cătina și de ce este numită "ginsengul românesc"?
Autor: Gentiana Mocanu-Pavel
Data publicării:
Cu siguranță, ai folosit măcar o dată cătina, un fruct cu numeroase beneficii pentru sănătate. Cătina este bogată în vitamine, nutrienți și minerale, dar și o sursă esențială de antioxidanți. Iată ce beneficii aduce!

De ce poartă cătina denumirea de "ginsengul românesc"?

Cătina, prin conținutul bogat de nutrienți este un aliat bun în lupta cu infecțiile bacteriene, dar și prevenirea apariției celulelor canceroase.

Cătina are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, iar cele mai multe dintre beneficii vin de la bobițele mici și portocali, respectiv din uleiul de cătină.

Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară

Bogată în flavonoide și cele patru tipuri de acizi grași Omega, cătina are efect asupra sistemului cardiovascular. Acidul palmitoleic, Omega 7, este un acid gras rar întâlnit în sursele vegetale, însă cătina este unul dintre puținele care îl conține. Acest acid, împreună cu alți acizi grași, pot ajuta șa scăderea colesterolului, la reducerea inflamațiilor, dar și îmbunătăți funcția cardiacă, în general, notează WebMD.

Suport în tratarea cancerului

Cătina, sub formă de suc sau de ulei, poate susține în terapia anticancer, arată studiile clinice. Flavonoizii din cătină, în special quercitina, kaempferolul și izorhamnetina, creează răspunsuri citotoxice cu celulele canceroase și ajută la împiedicarea înmulțirii acestora.

Îmbunătățește sănătatea pielii

Cătina este folosită și în cosmetică, la produsele pentru îngrijirea pielii și părului, datorită conținutului de vitamine și acizi grași.

Pe lângă vitaminele A, C și, E, uleiul de cătină este bogat în acid gama-linolei, un acid gras Omega 6, care ajută circulația sângelui și reduce semnele de îmbătrânire.

Uleiul de cătină de mare conține, de asemenea, steroli vegetali precum beta-sitosterol și campesterol care adaugă hidratare, netezesc textura pielii și stimulează elasticitatea acesteia.

Previne apariția bolilor

Cătina conține, așa cum am mai precizat, antioxidați care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Aceste daune pot duce la boli grave, cum ar fi cancerul, accidentul vascular cerebral și bolile cardiovasculare.

Astfel, consumul de antioxidanți poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice.

Vezi continuarea pe Spectacola.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care scapă din orice bucluc financiar

Astrolog Daniela Simulescu/Fotografie emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie va avea de împărțit multe reproșuri!

freepik.com

Săptămână de foc pentru trei zodii. Două au de muncă în relații, iar alta se supără la serviciu

Astrolog Daniela Simulescu/foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care va fi masochistă

pixel