Cartoful dulce, "aur" pentru sănătate. Iată de ce ar trebui să-l consumi zilnic
Mulți spun că are gust de...
Multe condimente și ierburi comune, cum ar fi cuișoare, turmeric, rozmarin, salvie și scorțișoară, au demonstrat proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice. Mai mult, primele dovezi sugerează că un consum frecvent de alimente cu condimente și ierburi poate reduce riscul de complicații asociate cu bolile cardiace și respiratorii.
Cât timp pot fi folosite anumite plante pe care le-ați cules
Sunt persoane care aleg să își culeagă singure plantele aromatice. Specialiștii ne arată cât timp ar trebui păstrate unele condimente.
Perioada de valabilitate a ierburilor și condimentelor comune
Food and Drug Administration (FDA) definește condimentele ca fiind substanțe vegetale aromatice, în ansamblu, a căror funcție semnificativă în alimente este mai degrabă condimentarea, decât nutriția. În lumea culinară, condimentele provin din rădăcini uscate ale unei plante, scoarță sau tulpină, în timp ce ierburile sunt frunzele uscate sau proaspete ale plantei, arată Healthline. Atunci când se determină termenul de valabilitate al ierburilor uscate și al condimentelor, variabilele care trebuie luate în considerare includ tipul, prelucrarea și depozitarea acestora. De exemplu, condimentele uscate tind să dureze mai mult decât ierburile proaspete, iar cu cât condimentele sunt mai întregi sau mai puțin procesate, cu atât termenul de valabilitate este mai lung.
Ierburile uscate durează de obicei 1-3 ani. Exemplele includ:
- busuioc
- oregano
- cimbru
- rozmarin
- mărar
- pătrunjel
- coriandru
- mentă
- măghiran
- salvie
Condimentele măcinate sau pudrate au de obicei un termen de valabilitate de 2-3 ani. Exemple comune includ:
- ghimbir pudră
- praf de usturoi
- scorțișoară măcinată
- chili pulbere
- curcuma măcinată
- ienibahar
- cardamom
- boia de ardei măcinată
- fulgi de ardei roșii zdrobiți
- amestecuri de condimente
Condimentele întregi au cel mai lung termen de valabilitate, deoarece mai puțin din suprafața lor este expusă la aer, lumină și umiditate. Acest lucru le permite să-și păstreze uleiurile aromatice și compușii de aromă mai mult decât omologii lor de la sol.
Dacă sunt depozitate corespunzător, condimentele întregi pot dura până la 4 ani. Exemplele includ:
- boabe întregi de piper
- coriandru
- semințe de muștar
- semințe de fenicul
- semințe de chimen
- semințe de chimen
- nucșoară întreagă
- cuișoare
- scorțișoară bastoane
- ardei iute uscați întregi
- lemongrass
Sarea este excepția de la regulă, deoarece poate fi folosită la nesfârșit, indiferent de mărimea și forma sa, fără a strica sau a-și pierde aroma. Acestea fiind spuse, dacă utilizați o sare condimentată, orice condimente accesorii își pot pierde potența în timp, însă nu și sarea.
Cum să-ți dai seama dacă condimentele nu mai sunt bune de folosit
Ierburile uscate și condimente nu expiră cu adevărat. Când se spune că un condiment nu a avut gustul intens, înseamnă pur și simplu că și-a pierdut cea mai mare parte a aromei, potenței și culorii. Din fericire, consumul unui astfel de condiment este puțin probabil să te îmbolnăvească.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Mulți spun că are gust de...
Mulți oameni se confruntă cu...
Această Lună Nouă în Scorpion...
Pe măsură ce îmbătrânim,...
Începe sezonul Săgetătorului....
Cum va fi 2025 pentru...
Mercur a intrat în semnul...