Cât timp o să mai cauți validarea din partea altora? Dacă nu te crezi suficient de bun, așa ajungi!
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data publicării:
Cu toții avem o dorință adânc înrădăcinată de a ne simți acceptați și valorizați de ceilalți. De aceea, tindem să căutăm validarea din partea altora prin laude, admirație și susținere.

Parcurgi rețelele sociale și vezi postarea cuiva care primește o mulțime de aprecieri și comentarii. Deodată, simți un val de gelozie sau nesiguranță. Sau ce zici de asta? Tocmai ai primit niște vești minunate de împărtășit, poate o promovare sau un premiu pentru care ai muncit din greu, dar oamenii nu reacționează cu entuziasmul pe care îl doreai și asta îți strică brusc dispoziția. Îți sună cunoscut? Cu toții am fost acolo. Dar când ne bazăm exclusiv pe alții pentru a ne valida valoarea, putem ajunge să ne simțim goi și să căutăm constant mai mult.

Acum, vestea bună este că ai puterea să te validezi singur. Să explorăm câteva strategii simple, dar puternice, susținute de psihologie, pentru a te ajuta să câștigi acel impuls de încredere interioară care vine din tine însuți.

Recunoaște ciclul

Să începem prin a recunoaște ciclul de căutare a validării externe. Caută un moment să te concentrezi pe gândurile și sentimentele tale. Observă când cauți validarea externă și întreabă-te de ce. Ce situații declanșează nevoia ta de validare? Poate că te simți nesigur în legătură cu ceva recent și vrei niște laude. Sau poate că nu ai primit suficientă atenție și laudă în copilărie, ceea ce te-a făcut să crești având nevoie de ele mai mult decât alții. Înțelegerea acestor tipare te poate ajuta să te eliberezi de ele.

Practică aprecierea de sine

Un alt pas important pentru a renunța la nevoia de aprobare este întărirea fundației de acceptare. În acest fel, nu vei mai simți nevoia de a te uita la alții pentru a te simți suficient de bun în legătură cu alegerile și deciziile tale. Ține un jurnal de apreciere în care să începi să recunoști zilnic sau de câteva ori pe săptămână lucrurile de care ești cel mai mândru despre tine: alegeri pe care le-ai făcut, lecții pe care le-ai învățat, lucruri care îți plac la tine, momente în care ai rămas fidel ție însuți sau orice altceva îți pare potrivit.

De ce oamenilor răi li se întâmplă lucruri bune? Un adevăr crunt despre destinul greu încercat!

Încearcă terapia prin respingere

Ai auzit vreodată de terapia prin respingere? În loc să eviți respingerea, o cauți activ. Poate suna înfricoșător, dar este de fapt un joc de schimbare a regulilor pentru creșterea încrederii încrederea și a renunța la nevoia de validare constantă. Iată cum funcționează: te pui deliberat în situații în care respingerea este posibilă. Începe cu lucruri mici, cum ar fi să ceri o reducere sau să aplici pentru un job pentru care crezi că nu ești calificat, până când devii suficient de încrezător pentru a face lucruri precum a invita străini în oraș sau a propune idei la locul de muncă. Pe măsură ce te expui constant la respingere sau chiar la posibilitatea ei, realizezi că nu este atât de groaznică pe cât credeai și devii mai puțin fricos în fața ei.

Stabilește obiective personale

În loc să te bazezi pe repere externe de succes, stabilește-ți propriile obiective și repere personale. Întreabă-te: Ce vreau să realizez? Ce vreau de la viață? Încearcă să separi acest lucru de ceea ce așteaptă alții de la tine, vor de la tine sau au nevoie de la tine. Fie că este vorba de a stăpâni o nouă abilitate sau de a urma un proiect pasional, concentrează-te pe obiectivele tale, ghidate de valorile tale proprii, poate să-ți crească stima de sine și sentimentul de împlinire. Cel mai important, atunci când stabilești obiective personale, nu este atât de important dacă reușești sau eșuezi, cât de mult crești și înveți ca persoană. Prin schimbarea perspectivei, poți transforma fiecare eșec într-o lecție importantă și fiecare obiectiv într-un catalizator pentru auto-validare.

Ce ar trebui să facă o societate înțeleaptă pentru a evita suferința? Iată ce nu îți spune nimeni!

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Previziuni axa destin-karmă pentru TOATE zodiile, valabile până în ianuarie 2025

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Taur, Rac, Fecioară, Scorpion, Capricorn și Pești. Apar tensiuni pentru o zodie

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop de weekend pentru Berbec, Gemeni, Leu, Balanță, Săgetător și Vărsător. Stres și epuizare pentru o zodie

Sursă foto: Freepik

Lună Plină în Capricorn. Care sunt NOILE previziuni pentru fiecare zodie/ascendent?

pixel