Cartoful dulce, "aur" pentru sănătate. Iată de ce ar trebui să-l consumi zilnic
Mulți spun că are gust de...
Daniela Simulescu: "Care sunt simptomele care să ne dea dă bănuit că trebuie să apelăm la un specialist de sănătate mintală?"
"Oamenii vin de obicei la specialişti de sănătate mintală (psihoterapeut sau consilier de dezvoltare personală) atunci când simt un dezechilibru în viaţa lor, atunci când relaţiile tale nu sunt aşa cum ar trebui. Foarte mulţi vin de fapt cu o nemulţumire dintr-o relaţie cu cineva, fie colegi, familie, mama, partenerul/a, vin atunci când ceva nu se simte în regulă. Este o situaţie în care conştientizează că ar vrea altceva de la viaţa lor, fie pe plan personal sau profesional, iar acea neîmplinire îi face să îşi pună întrebări. Şi atunci, cum nu găsesc îndrumare de la oameni de la oameni care sunt subiectiv implicaţi în viaţa lor, respectiv prieteni, familie.
Sfaturile pe care le primim de la cei apropiaţi şi educaţia de acasă este strict în limita priceperii oamenilor din jurul nostru. Nici nu îi putem învinovăţi, nu toţi o fac cu rea intenţie sau doresc să te saboteze, dar creierul nostru şi al celorlalţi trage spre familiaritate.
Cele mai multe persoane care apelează la specialişti se confruntă cu pierderi ale anumitor relaţii sau răcirea prieteniilor, a relaţiilor cu partenerul sau familia", a precizat Andreea Cosma.
Un alt "simptom" care îi aduce pe oameni la terapeut sau consilier este faptul că nu se mai simt "ei înşişi", în special în pandemie.
"Oamenii spun 'Nu mai sunt cine eram înainte de pandemie', 'Înainte puteam să socializez, acum mă simt ca şi cum trebuie să mă ascund'. Chiar dacă nu se tem neapărat de Covid-19, pur şi simplu nu mai simt acea nevoie să mai socializeze ca înainte. S-ar putea să ne confruntăm cu o 'pandemie de singurătate'. Deja se întâmpla pentru că foarte mulţi oameni nu mai ştiu să comunice direct, ca să mă exprim aşa, nu mai pot să susţină o conversaţie faţă în faţă".
Când trebuie să mergi la un psihoterapeut sau la un consilier? Oricând! Nu există o limită de vârstă pentru a avea grijă de sănătatea ta mintală. Dar de ce să apelezi la un Life Coach?
"Un consilier de dezvoltare personală este diferit de un terapeut. La consilierul de dezvoltare personală vii ca la un antrenor de viaţă, de aia i se şi spune în engleză Life coach. Vii cu nişte obiective, nu cu depresii, tulburări. La consilier vin oameni care au anumite obiective de realizat, de exemplu vor să scape de un obicei. Se stabileşte un plan de acţiune, ţi se dau "teme". Adică ai în fiecare săptămână sau la două săptămâni câte ceva de făcut. Ţi se împarte acel obiectiv în bucăţi mai mici pentru a te asigura că poţi să ţii pasul şi să ajuţi".
Poţi vedea aici interviul complet:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Mulți spun că are gust de...
Mulți oameni se confruntă cu...
Această Lună Nouă în Scorpion...
Începe sezonul Săgetătorului....
Cum va fi 2025 pentru...
Mercur a intrat în semnul...