Revelion cu tradiție - 100 de ani de la difuzarea sunetului ceasului Big Ben
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data publicării:
De un secol, nu există Revelion în Londra fără sunetul ceasului Big Ben. Iată cum s-a pornit această tradiție!

Cu o sută de ani în urmă, sunetul iconic al ceasului Big Ben din Londra a fost transmis în direct pentru prima oară de postul de radio BBC în timpul programului de Revelion, informează AFP.

Pe 31 decembrie 1923, înainte de miezul nopţii, inginerul BBC AG Dryland s-a căţărat, echipat cu un microfon, pe un acoperiş din faţa Parlamentului britanic pentru a înregistra sunetul Big Ben la trecerea în anul 1924.

De atunci, bătăile ceasului au fost retransmise în direct. Sunetul emblematic va răsuna la miezul nopţii, duminică spre luni, pe Radio 4, post de radio al BBC. Sunetul solemn și profund al ceasului este difuzat de două ori pe zi pe Radio 4, la ora 18:00 și la miezul nopții, iar în zilele de duminică este transmis și la ora 22:00.

În timp ce la Londra Revelionul va fi în toi, Andrew Strangeway, un mecanic ceasornicar, se va afla în vârful Turnului Elizabeth, cu o înălţime de 96 de metri şi care adăposteşte Big Ben şi alte patru clopote. Alături de alţi doi colegi ceasornicari, Strangeway, în vârstă de 37 de ani, va efectua verificări de ultim moment pentru a se asigura că orologiul funcţionează corect, cu o precizie de câteva fracţiuni de secundă.

Cred că sunt slabe şanse ca lucrurile să nu funcţioneze bine, a precizat acesta pentru AFP. Principala noastră grijă la evenimente precum Anul Nou este să ştim dacă (dangătul) se va declanşa şi dacă va fi la timp.

Inginerul este extrem de încântat să fie prezent în imediata apropiere a clopotelor (...) atunci când întreaga omenire va fi cu privirea aţintită asupra acestui orologiu cu prilejul intrării în noul an.

Big Ben se află în vârful turnului Elizabeth, numele cu care a fost rebotezat Clock Tower în 2012, cu prilejul jubileului de diamant al reginei Elisabeta a II-a, monument construit în anii 1840. Clopotul are o greutate de aproape 14 tone.

Înainte de renovare, ceasornicarii verificau precizia orologiului cu ajutorul telefoanelor mobile. În prezent, orologiul este calibrat prin GPS, graţie Laboratorului naţional de fizică.

Metoda de ajustare a orei a rămas extrem de tradițională: monede vechi sunt folosite pentru a mări sau micșora greutatea care acționează asupra imenselor arcuri ale ceasului, astfel ajustând cu o secundă în plus sau în minus.

Este o meserie fantastică, a spus, entuziasmat, Strangeway. De fiecare dată când se plimbă prin Londra, nu se poate abţine să nu ridice capul către Big Ben şi să se felicite pentru că uite, funcţionează în continuare.

Sursa: AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu)

Citește și ȘAPTE profeții ale Babei Vanga pentru anul 2024 - Dezastre majore și criză economică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Cele PATRU zodii afectate de Luna Nouă din Taur

Horoscop. Pe 8 mai va avea loc o Lună Nouă în Taur. 

Lună Nouă specială. Previziuni astrale pentru fiecare zodie

Previziuni astrale. Pe 8 mai are loc o Lună Nouă în...


Top citite
Sursă foto: Pexels

Previziuni astrale a doua jumătate a anului 2024 pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Freepik.com

Neptun în Pești până în 2026. Previziuni pentru fiecare zodie și ascendent

Sursă foto: Pexels

Lună Nouă specială. Previziuni astrale pentru fiecare zodie

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop săptămâna 6-12 mai 2024. Daniela Simulescu, previziuni pentru fiecare zodie/ascendent

pixel