Beneficiile untului de Shea. „Hidratarea și îmbunătățirea aspectului dermic”
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Untul de shea sau de karite este o grăsime comestibilă obținută din semințele de shea - nucile arborelui de shea. În medicina tradițională africană, aceste semințe erau folosite în tratamentul ulcerațiilor și al rănilor, iar frunzele și scoarța de pe tulpini au fost studiate pentru potențialul lor antibacterian și antifungic, potrivit lucrării Plante medicinale de la A la Z, citată de colegii de la DC Medical.

Componenta majoritară a untului de shea este constituită din trigliceride și acizi grași liberi, iar pe lângă acestea mai conține acid stearic, acid oleic, acid linoleic. Acesta din urmă este absorbit imediat de piele, pe măsură ce se topește de la temperatura corpului.

Ce proprietăți are uleiul de shea

Untul de shea intră în compoziția a numeroase produse dermatocosmetice, care au drept proprietăți hidratarea, îmbunătățirea aspectului dermic și regenerarea tisulară. Acesta poate fi folosit atât pentru piele, ten și buze, când și pentru păr.

Pentru activitatea dermatoprotectoare și mai ales emolientă a untului de shea nu s-au realizat studii clinice din cauza diversității de compoziție chimică derivată din procedura de obținere a untului. În schimb, pentru concentratul de esteri triterpenici a fost investigată calitatea de antiinflamator nesteroidian prin administrarea unui supliment alimentar sub formă de capsule de uz oral la 20 de pacienți cu psoriazis. După 3-6 săptămâni de tratament, 12 bolnavi au răspuns bine, la unul singur înregistrându-se o remisie totală. De asemenea, untul de shea are și proprietăți antimicrobiene, care pot ajuta la tratarea multor afecțiuni.

Cum poate fi folosit untul de shea

Eficient ca antirid. Datorită calităților sale hidratante, ca urmare a conținutului de acizi grași, untul de shea acționează ca un agent de reîngrășare, refăcând lipidele și hidratând piele. Mai mult decât atât, untul de shea crește producția de colagen și de celule noi, reducând astfel ridurile și liniile fine de pe ten.

Ajută la sănătatea buzelor. Untul de shea ajută și la hidratarea buzelor, zona cea mai expusă deshidratării, buzele uscându-se de10 ori mai mult decât orice altă zonă a corpului, ca urmare a lipsei glandelor sebacee. De asemenea, sunt cel mai expuse la factorii de mediu, fie că vorbim de sezonul cald, sau de cel rece. Aplicarea unui strat de unt de shea se transformă într-un balsam hidratant ideal.

Tratament pentru scalpul iritat. Untul de shea este eficient pentru tratarea mătreții (dermatita atopică) prin restabilirea hidratării scalpului uscat și iritat. În urma unui studiu s-a constatat că untul de shea, atunci când este folosit în combinație cu alte produce hidratante, ar putea reduce mătreața și riscul erupțiilor.

Găsiți continuarea articolului despre beneficiile untului de Shea pe DC Medical.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Întâlnirea cosmică dintre Jupiter și Uranus de pe 21 aprilie. Previziuni și sfaturi pentru TOATE zodiile

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Luna Plină din Scorpion

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop săptămâna 22-28 aprilie 2024. Daniela Simulescu, previziuni pentru fiecare zodie/ascendent

Astrolog Daniela Simulescu/Fotografie emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia care va avea tensiuni în carieră

pixel