Cartoful dulce, "aur" pentru sănătate. Iată de ce ar trebui să-l consumi zilnic
Mulți spun că are gust de...
Lavanda, plantă originară din regiunea mediteraneeană, este folosită atât pentru aromatizarea alimentelor și băuturilor, ci și ca parfum în industria cosmetică. Uleiul de lavandă, unul dintre cele mai răspândite tipuri de uleiuri esențiale din lume, este folosit în aromoterapie pentru beneficiile sale asupra sănătății, fiind eficient pentru reducerea anxietății și a stresului.
Care sunt beneficiile pentru sănătate
La fel ca și alte uleiuri esențiale, și cel de lavandă aduce beneficii pentru sănătate într-o varietate de moduri, însă nu toate sunt concludente. De altfel, există unele cercetări care sugerează că uleiul de lavandă este eficient pentru reducerea anxietății sau tratarea insomniilor.
Folosit în aromoterapie, uleiul de lavandă este recomandat pentru acțiunea antibacteriană, antimicotică, antivirală, febrifugă, imunostimulatoare, cicatrizantă, antiinflamatoare, analgezică, hipnoinductoare, repelentă față de insecte, sedativă, echilibrantă, antioxilitică, antidepresivă și revigorantă în stările de oboseală cronică, potrivit lucrării Plante medicinale de la A la Z.
Gestionarea anxietății
Uleiul esențial de lavandă poate ușura simptomele anxietății, deși modul și motivul în care realizează acest lucru este încă în discuții. Un studiu a raportat că inhalarea lavandei a redus sentimentele de anxietate în următoarele situații:
- anxietatea preoperatorie
- îndepărtarea tubului toracic
- proceduri cosmetice
- spitalizare în secțiile de terapie intensivă.
Un alt studiu a arătat că femeilor aflate în depresia postapartum le-a scăzut nivelul de anxietate după ce au folosit un amestec de uleiuri esențiale de lavandă și trandafir, timp de o lună, de câte două ori pe săptămână. Mai mult decât atât, folosirea uleiului de lavandă are efect de calmare fără a avea reacții adverse precum sedarea, dependența, toleranța sau sevrajul.
Sprijină funcțiile creierului
Beneficiile neurologice ale uleiului de lavandă nu se opresc doar la capacitatea sa de a trata depresia și de a stimula starea de spirit.
Cercetările arată, de asemenea, ca lavanda servește ca un potențial tratament natural preventiv sau de ameliorare pentru bolile degenerative neurologice, cum este Alzheimer.
Studiile efectuate până în prezent arată că inhalarea vaporilor uleiului de lavanda poate ajuta la reducerea stresului oxidativ al creierului și la îmbunătățirea tulburărilor cognitive.
Vezi și: Stresul oxidativ, cauza apariției unor boli. Țincu: Traiul modern dăunează
Ajutor pentru somn
Nimic nu pare mai potrivit pentru inducerea stării de somn precum utilizarea uleiurilor esențiale. Studiile au arătat că inhalarea uleiurilor esențiale, inclusiv cel de lavandă, poate fi o alternativă sigură la medicamentele administrate pentru tulburările de somn ușoare până la moderate.
Vindecarea rănilor
Folosirea uleiului esențial de lavandă poate favoriza vindecare rănilor. Acesta accelerează rata de vindecare, creșterea colagenului, cel care menține elasticitatea pielii și sănătatea articulațiilor, și îmbunătățește activitatea proteinelor implicate în reconstrucția țesuturilor, notează WebMD.
De altfel, florile de lavandă ținute în alcool se puteau folosi sub formă de cataplasmă pentru alinarea durerilor din căzături și vânătăile, precum și vindecarea rănilor și arsurilor.
Uleiul de lavandă, efecte adverse și contraindicații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Mulți spun că are gust de...
Mulți oameni se confruntă cu...
Această Lună Nouă în Scorpion...
Pe măsură ce îmbătrânim,...
Începe sezonul Săgetătorului....
Cum va fi 2025 pentru...
Mercur a intrat în semnul...