Beneficiile practicării Yoga la orice vârstă. Te poate vindeca de depresie
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Yoga şi meditaţia merg mână în mână, dar pot fi practicate şi separat, în funcţie de nevoile şi stările noastre. Se poate practica la orice vârstă, indiferent de condiţia fizică. Şi nu, nu ai nevoie de echipamente speciale. Ema Barbă, ghid și instructor de yoga, a explicat la interviurile Astrosens.ro cum aceste exerciţii ne ajută efectiv să ne îmbunătăţim atât starea mentală, cât şi cea fizică, fără prea mult efort.

Astăzi este ziua practicării Yoga, care are o multitudine de beneficii pentru legătura trup-minte-suflet, dar și om-univers. Mai multe detalii despre ziua Yoga aici. 

„Nu ai nevoie să fii flexibil pentru a practica yoga. E vorba de felul în care eşti atent la corpul tău, de felul în care respiri. Sun posturi pe care le poate face toată lumea. Lucrezi cu corpul tău dar într-un mod în care corpul tău se simte în siguranţă", a punctat Ema, în debutul interviului.

Oricine poate practica yoga. Vârsta sau condiţia fizică nu este o limită pentru cei care doresc să practice yoga şi acestea se pot adapta la nivelul fiecărei persoane în parte, chiar şi pentru persoane cu dizabilităţi.

„Se poate practica yoga. Există posturi şi exerciţii de respiraţie. Îi ajută să îşi îmbunătăţească, în primul rând, calitatea sistemului nervos. Devin mai calmi, mai liniştiţi, mai stabili. Şansele de a dezvolta depresie scade foarte mult. Dacă au deja depresie, e ca şi cum ai lua un tratament fără pastile. Se oxigenează mai bine. (...) Nu trebuie să ai o anumită vârstă. La orice vârstă se poate practica".

Nu ai nevoie de vreo saltea anume sau perne speciale pentru a practica yoga, a mai precizat Ema. „Atâta timp cât ai o suprafaţă plană, poţi să ai şi o păturică, poţi să o faci şi de pe scaun".

De ce să meditezi sau să practici yoga?

Activităţile zilnice şi stresul cotidian ne pot copleşi, iar de multe ori nu le putem controla. Iar tot mai multe persoane îşi alocă acele câteva minute pe zi pentru a putea să îşi detensioneze corpul şi mintea după o zi plină sau o perioadă grea.

„E un spaţiu sigur în care îţi poţi trăi emoţiile. Una e să îţi trăieşti emoţiile pe o saltea de yoga şi alta să ţipi la cineva. Toţi oamenii se enervează dar diferenţa între a mă simţi nervos şi a fi agresiv constă în felul în care aleg să trăiesc acele emoţii".

Ce ai nevoie pentru a medita? 

„Ai nevoie de puțin timp, pot fi 10-15 minute, ai nevoie de un loc pe care să îl simți al tău şi poate fi marginea patului, poate fi și în pat - nu recomand, dar se poate face și în pat. Mulți oameni adorm când meditează în pat. Dar se poate pe lângă pat sau pe marginea patului, pe un scaun", a punctat Ema.

Beneficiile meditaţiei

Meditaţia profundă e foarte simplă. La început e posibil să ai nevoie de un ghid. Poţi face asta şi singur, dar e foarte uşor de atins acea stare. E o stare de flux. Putem atinge starea theta şi când mergem pe bicicletă sau când privim stelele, orice ne aduce ca într-o transă, într-o stare de relaxare, e theta. În starea respectivă, ce se întâmplă este că partea din spate a creierului este cea mai primitivă, cea mai bine dezvoltată, dar şi cea mai reactivă. Este partea care se ocupă cu frica, cu supravieţuirea, cu instinctele, cu a ne apăra, cu a fugi. Dacă suntem foarte mult în reacţii pe parcursul zilei, ajungem să spunem 'dar de ce am spus asta? De ce am făcut asta? De ce nu am aşteptat?' Pentru că nu mai funcţionăm cu mintea logică, adică partea din faţă a creierului, ci funcţionăm cu mintea din spate, cea primitivă. Şi ce face meditaţie este să liniştească acea parte. Şi asta se poate vedea şi dacă scanăm creierului. Îţi permite să funcţionezi mai mult folosind lobul frontal al creierului, care se ocupă cu logica, cu raţiunea, dar şi cu empatia, cu starea de linişte, cu autoreglarea emoţională. 

Iarăşi, la nivel hormonal, în corpul nostru, la nivelul sistemului nervos, în meditaţie suntem plini de endorfine, de dopamină, serotonină. Sunt hormonii fericirii, pe care medicii ţi-i dau când ai un dezechilibru.

„Yoga, deşi te linişteşte, capeţi foarte multă energie", a conchis Ema.

Citește și despre ce anume din astrograma ta te poate predispune la depresie. Click aici pentru detalii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Ultima retrogradare a lui Mercur din 2024! Previziuni pentru fiecare zodie și ascendent

Horoscop de weekend. Taurii primesc înțelepciune, iar Cupidon și Fecioarele fac un pact!

Soarele intră in Săgetător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Daniela Simulescu Foto emisiune

Ce le așteaptă în 2025 pe Zodiile de Aer: Gemeni, Balanță și Vărsător?

pixel