Babele de martie. Originea tradiției și cum să îți alegi Baba
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data publicării:
Află care este povestea acestei tradiții românești și cum să o aplici!

Babele reprezintă personaje mitologice populare în România, iar legenda lor este strâns legată de Baba Dochia, asociată cu aducerea iernii și dezbrăcarea celor nouă cojoace, semn al venirii primăverii.

Tradiția alegerii Babei în luna martie spune că fiecare persoană își alege o babă între 1 și 9 martie, iar în funcție de ziua aleasă va fi influențată personalitatea și destinul individului pe tot parcursul anului. Alte interpretări sugerează că vremea din ziua respectivă va influența norocul și starea de spirit a individului pe tot parcursul anului.

Dacă vremea este favorabilă, cu Soare și cer senin, omul se va simți bine și va avea succes, în timp ce în cazul unei vremi nefavorabile, cu cer înorat și frig, omul se poate simți trist și va întâmpina dificultăți. Mulți bătrâni afirmă că dacă plouă sau ninge în ziua aleasă pentru Babă, persoana respectivă va avea parte de un an bogat.

Babele din martie au și o semnificație numerologică. Conform acestei interpretări, fiecare persoană are o baba specifică în ziua în care s-a născut. Astfel, dacă cineva se naște într-o zi de 6, atunci Baba sa va fi pe data de 6 martie. În cazul în care cineva se naște într-o zi de 29, atunci Baba sa va fi pe 2 martie, deoarece suma cifrelor (2 + 9 = 11, 1 + 1 = 2) determină ziua asociată.

CURIOZITĂȚI despre luna martie. Pe care le cunoști?

O altă legendă transmisă de bătrâni spune că Baba Dochia avea un fiu care i-a adus o noră pe care ea nu a acceptat-o. Ca o încercare de a o respinge, Baba i-a dat norăi un ghem de lână neagră și i-a cerut să o albească. Femeia a frecat atât de tare firul, încât degetele i-au început să sângereze, dar lâna a rămas tot neagră. Disperată, noră a început să plângă, iar plânsul său a ajuns la urechile lui Iisus. El a venit la ea și i-a dăruit o floare roșie și i-a spus să spele lâna cu ea. Tânăra a urmat sfatul și când a pus floarea în apă, lâna s-a albit imediat.

Când a mers să ducă ghemul înapoi soacrei, aceasta s-a mâniat și a acuzat-o pe noră că Martișorul (cel care a ajutat-o pe tânără) este, de fapt, iubitul acesteia. Supărată, Dochia a plecat cu oile la munt deoarece a crezut că primăvara a venit deja. A fost păcălită de floarea pe care noră o avea în mână. Ajunsă în munți la începutul lui martie, Baba Dochia și-a dat jos cele nouă cojoace grele. Dar, din cauza frigului, a înghețat și s-a transformat în stânci, alături de turma sa de oi. Această legendă este strâns legată de numele culmii Babele din masivul Bucegi.

Moartea Babei Dochia, în ziua de 9 martie, este considerată hotar între iarnă și primăvară. Intervalul cuprins între 1 și 9 martie reprezintă perioada în care Dochia își împlinește destinul urcând muntele, alături de turma sa de oi, pentru a muri și a renaște.

De asemenea, instabilitatea vremii în această perioadă este atribuită caracterului capricios al Babei Dochia.

Citește și Cum se sărbătorea mărțișorul în trecut? Tradiții vechi, care s-au pierdut în timp

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Cele PATRU zodii avantajate de Super Luna Nouă din Taur

Previziuni astrale. Pe 8 mai, vom avea un super...


Top citite
Pixabay.com

Pluto retrograd din 2 mai! Schimbări puternice pentru toate zodiile

Sursă foto: www.freepik.com/

Cele PATRU zodii avantajate de Super Luna Nouă din Taur

Sursă foto: Pexels

Horoscop mai 2024. Vești nemaipomenite pentru Leu, Capricorn și Scorpion

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești. Tensiuni în cuplu pentru o zodie

pixel