Ziua internaţională a bărbaţilor este sărbătorită pe 19 noiembrie! Cărui bărbat din viața ta îi ești recunoscător/oare?
În calendarul ortodox, Sfântul Proroc Zaharia ocupă un loc special, fiind onorat nu doar pentru profețiile sale, ci și pentru rolul său esențial în istoria mântuirii. Ca unul dintre profeții ce au pregătit venirea Mântuitorului, Zaharia ne învață nu doar despre speranța ce vine prin credință, dar și despre viața asumată în trăirea adevăratei comuniuni cu Dumnezeu.
Zaharia a trăit într-o perioadă crucială pentru poporul evreu. După ani grei de exil în Babilon, evreii s-au întors în țara lor, plini de speranță, dar și de provocări. În aceste vremuri tulburi, Dumnezeu i-a ales pe câțiva profeți, Zaharia fiind printre ei, pentru a-și îndruma poporul. În traditia ortodoxă, el este cunoscut nu doar ca profet, dar și ca preot, făcând legătura între vechile ritualuri și așteptările mesianice.
Cartea lui Zaharia, o comoară în Vechiul Testament, ne prezintă o serie de viziuni care, interpretate în lumina învățăturii ortodoxe, prefigurează evenimente importante din Noul Testament și din istoria mântuirii. Candelabrul cu șapte brațe ne vorbește despre cele șapte Taine ale Bisericii, în timp ce viziunea turmei fără păstor prevestește momentul în care Hristos, Bunul Păstor, își va asuma misiunea mântuitoare.
Mai mult decât un simplu ghid spiritual, Zaharia a avut și un rol activ în reconstrucția Templului din Ierusalim. El a reușit să inspire și să mobilizeze poporul, arătând că prin credință și prin lucrul mâinilor lor, pot restabili locașul sfânt. Pentru ortodocși, acest templu nu este doar o clădire fizică, ci simbolizează și Templul Duhului Sfânt - inima credinciosului.
Prin viziunile și învățăturile sale, Zaharia a lăsat o moștenire bogată în teologia ortodoxă. El este adesea citat în slujbe și în scrierile Părinților Bisericii, evidențiind legătura dintre Vechiul și Noul Testament.
Sfântul Proroc Zaharia, cu locul său special în calendarul ortodox, ne reamintește de promisiunea divină și de speranța restaurării. El este un exemplu viu al modului în care Dumnezeu lucrează prin profeții săi pentru a-și îndruma poporul. Astăzi, în ziua sărbătoririi sale, suntem invitați să reflectăm la înțelepciunea sa și să ne apropiem cu smerenie de Dumnezeu, ghidați de lumina sa profetică.
Rugăciune către Sfântul Zaharia:
"Apa trecând-o ca pe uscat şi din răutatea Egiptului scăpând, israeliteanul striga: Mântuitorului şi Dumnezeului nostru să-I cântăm.
Sfinte Proorocule Zaharia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pomenirea proorocului Tău lăudând-o, mă rog să-mi ajute darul Duhului cu mijlocirea ta, grăind: să cântăm Mântuitorului şi Dumnezeului nostru.
Sfinte Proorocule Zaharia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Aflându-se viaţa ta fără prihană, ai fost împodobit cu podoaba preoţiei şi cu razele cele luminoase ale proorociei, grăitorule de cele Dumnezeieşti, fericite.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
După Lege fiindu-ţi capul luminat cu cunună, Sfinte Zaharia, ca un arătător de cele sfinte, grăiai: să cântăm Mântuitorului şi Dumnezeului nostru.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Fiind îmbrăcat cu haina cea lungă până la picioare, ca Aaron ai însemnat pe Fecioara care a odrăslit din rădăcina lui Iesei; pe Ceea ce a purtat în pântece pe Mântuitorul".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...
Pe data de 8 noiembrie,...
Încrederea este o piatră de...
Iată câteva previziuni...
Puțin timp ne mai desparte de...
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Decembrie promite să fie o...