Artificiile sunt foarte nocive. Cum te pot îmbolnăvi?
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data publicării:
Focurile de artificii au un impact negativ asupra sănătății noastre. Colegii de la DC Medical au scris un articol în care un doctor ne explică cât de periculoase sunt. Iată cum te poți proteja!

O tradiție care marchează trecerea în noul an sunt focurile de artificii. Un doctor ne explică cât de nocive sunt acestea, dar mai întâi să aflăm câteva lucruri interesante despre acestea:

  • China a inventat artificiile - China este creditată cu inventarea artificiilor. Legenda vorbește despre un bucătar chinez care a inventat accidental artificiile în timp ce amesteca cărbune, sulf și salpetru (nitrat de potasiu). Amestecul a fost comprimat într-un tub de bambus și a explodat în cele din urmă. Alte relatări spun că chinezii foloseau artificiile pentru a speria oamenii din munți considerați o amenințare.
  • Italia a făcut artificiile frumoase - Italia este responsabilă pentru introducerea carcaselor aeriene în lumea artificiilor, care le conferă forma lor. Italienii au descoperit, de asemenea, folosirea pulberilor metalice pentru a crea culorile dorite.
  • Cel mai mare spectacol de artificii din lume a fost în Filipine - Dubai a șocat lumea în 2014 cu un spectacol magnific de artificii, care pe atunci a stabilit un record mondial pentru cel mai mare spectacol de artificii înregistrat vreodată. Acel record a fost doborât în Filipine pe 1 ianuarie 2016 în ploaie torențială, când au fost declanșate 810.904 de artificii. Spectacolul a durat 61 de minute și 32 de secunde.

Iată de ce artificiile sunt PERICULOASE!

Focurile de artificii pot afecta sistemul respirator prin emisiile de particule fine și substanțe chimice pe care le produc în timpul exploziilor. Aceste efecte pot fi mai pronunțate în cazul persoanelor cu sensibilități respiratorii preexistente sau afecțiuni pulmonare. 

Focurile de artificii, impact negativ

Prof. univ. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care este aspectul crucial atunci când sunt folosite artificiile. 

Expunerea la noxele generate de aceste dispozitive poate afecta negativ plămânii, așadar aerisirea corespunzătoare este vitală pentru a reduce concentrația substanțelor nocive în aerul interior.

Este esențial să avem grijă și să luăm măsuri de precauție pentru a minimiza potențialele riscuri asociate cu aceste spectacole pirotehnice.

”Fumul de artificii ne poate afecta plămânii. Important este să aerisim bine camera și să nu stăm în apropierea artificiilor pentru că există riscul acestor noxe pe care le inspirăm și care sunt foarte nocive pulmonar. 

În al doilea rând există riscul să ne ardem. În aer liber, gradul de poluare este raportat la câte minute durează...citește continuarea pe dcmedical.ro

Citește și Cum ne protejăm animalele în sezonul artificiilor? Sfaturi pentru a le diminua anxietatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Cele PATRU zodii afectate de Luna Nouă din Taur

Horoscop. Pe 8 mai va avea loc o Lună Nouă în Taur. 

Lună Nouă specială. Previziuni astrale pentru fiecare zodie

Previziuni astrale. Pe 8 mai are loc o Lună Nouă în...


Top citite
Sursă foto: Pexels

Previziuni astrale a doua jumătate a anului 2024 pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Relație dezechilibrată cu banii pentru o zodie

Sursă foto: Pexels

Lună Nouă specială. Previziuni astrale pentru fiecare zodie

Sursă foto: Pexels

Abundență pentru Berbec și Capricorn. Pierderi pentru Balanță și Săgetător

pixel