Are maturitatea legătură cu vârsta? Iată câteva lucruri de care ar trebui să ții cont!
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data publicării:
Maturitatea ca stare mentală și psihologică are foarte puțin de-a face cu vârsta și mai mult cu modul în care învățăm și ne adaptăm.

Suntem tentați să credem că o persoană este matură pur și simplu datorită vârstei pe care o are. Dar nu este așa. Iată cum îți poți arăta maturitatea!

Discuți idei, nu oameni. Mințile mari discută idei, mințile medii discută evenimente, mințile mici discută oameni. Asta a venit din mintea lui Eleanor Roosevelt. Conceptul înseamnă că ai trecut de la bârfele suculente, discuțiile picante, ca element central al conversației. Discuți lucruri de ansamblu.

Te iubești pe tine însuți. La fel de mult cum îi iubești pe toți ceilalți, te iubești și pe tine. Individul matur nu are nevoie de validare externă pentru a ști că este demn de respect, dragoste și compasiune.

Îți asumi responsabilitatea pentru acțiunile tale. Pe o parte a scalei e persoana care nu greșește niciodată. Tot ce nu merge este vina altcuiva. Apoi, pe cealaltă parte, se află persoana care este întotdeauna de vină, preluând toate sarcinile și îngrijorările altora. Alături de cunoașterea de sine, maturitatea este capacitatea de a evalua și recunoaște propriile greșeli, dar și de a putea face diferența și a stabili limite atunci când vina este atribuită greșit.

CINCI exemple de conversații profunde pentru a face pe cineva să se deschidă. Evită discuțiile plictisitoare!

Înțelegi că nu totul necesită opinia ta. Nu fiecare postare necesită un răspuns. Maturitatea intră în joc atunci când începi să îți pui întrebări înainte de a comenta, cum ar fi, fac asta pentru a mă satisface pe mine? Sau este o chestiune care necesită un răspuns din necesitate? Vestea bună este că maturitatea înseamnă că poți să te relaxezi. Nu totul necesită o replică, un strigăt sau un răspuns.

Știi cum să oferi și cum să primești. Știm că a da este un lucru bun. Există suficiente cereri pentru donații pentru a demonstra asta. Dar cum primești lucrurile? Mulți dintre noi au fost avertizați să nu fim aroganți sau mândri, ceea ce în unele cazuri duce la un obicei ciudat de a nu primi un compliment sau un cadou fără a spune ceva de genul: Nu merit asta. Gândește-te astfel: Când dai, fie că este vorba de un compliment sau un cadou fizic, bucuria este când cealaltă persoană îl primește cu gratitudine. Dacă încep să se îndoiască și spun că nu merită sau se simt vinovați, actul de a oferi se simte diminuat. Mintea matură înțelege că primirea a ceva cu grație, fericire și recunoștință este în sine un dar pentru cel care dă.

Tocmai ai încheiat o prietenie de lungă durată pe care o prețuiai? Iată cum să treci mai ușor peste pierdere!

Liniștești vocea din capul tău care insistă că întotdeauna este ceva în neregulă. A te cunoaște pe tine însuți și a fi matur nu înseamnă că nu ai insecurități. Înseamnă că poți să le ții sub control. Mulți dintre noi avem acea voce mică. Unii dintre noi, nu atât de mică, care face din tot o catastrofă. Maturitatea este respirația profundă care te ia de umeri, te privește în ochi și îți spune, chiar, este asta cu adevărat ceea ce se întâmplă aici? Gândește-te la asta. Tu, cel matur, iei acea pauză mentală, gândești critic, apoi folosești dovezi pentru a trece la acțiune. Nu lași criticul interior să te împingă într-o căutare extenuantă. Ai încredere în tine și în faptul că poți face față.

Îți gestionezi emoțiile în loc să fii controlat de ele. Atunci când îți lași emoțiile să te controleze, atunci se întâmplă ieșiri dureroase, pline de regret. Un semn al maturității este atunci când nu acționezi pe impulsuri emoționale. Înveți să le identifici și să le accepți. Atunci când ești matur, poți canaliza emoțiile într-un mod constructiv, în loc de unul distructiv.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

Previziuni axa destin-karmă pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară până în ianuarie 2025

freepik.com

Previziuni axa destin-karmă pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești până în ianuarie 2025

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Porție extra de energie pentru o zodie!

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Relații mai bune cu partenerul pentru o zodie

pixel