Adrian Găzdaru, managerul Teatrului Excelsior: "Nimic nu va mai fi la fel. Nu am renunţat la calitate"
Autor: astrosens Team
Data publicării:
În poate cea mai încercată perioadă pentru lumea culturală de pretutindeni, Adrian Găzdaru, managerul Teatrului EXCELSIOR, a împărtăşit viziunea unui lider despre perspectivele cultural-artistice precum și detalii despre soluțiile de management pe care le-a aplicat în dorința de a pune umărul la sprijinirea continuității tradiției care pune valoarea în prim-plan în Teatru.  

SPECTACOLA: Universul artistic de pretutindeni a fost vizibil influențat de situația fără precedent provocată de pandemie. Considerați că lumea artistică va arăta la fel ca înainte de aceste vremuri?

Adrian Găzdaru: Nimic nu va mai fi la fel, deoarece această pandemie a provocat daune ireparabile prin pierderile de vieți omenești. Scenele de pretutindeni au pierdut artiști - acesta este răul care nu se repară, pentru că, de fapt, fiecare om este de neînlocuit pe lume. Din alt punct de vedere, strategiile managerilor culturali au fost provocate să se adapteze și astfel au apărut soluții care, înainte de această perioadă, păreau utopice - angajații industriilor creative s-au supraspecializat: actorii au învățat să editeze material video, echipele tehnice din teatru pot, de acum, să lucreze oricând în case de producții, personalul din sfera comunicării s-a adaptat pentru scenarii TV. Dincolo de aceste aptitudini profesionale dobândite „de nevoie” dar șlefuite din drag de teatru, oamenii din universul artistic au dat dovadă se solidaritate, s-au sprijinit, ajutat și inspirat constant. Și publicul de pretutindeni s-a schimbat: în afara unui număr mic de „neînfricați” – oameni cărora trebuie să le reamintim constant să poarte corect masca de protecție în sală, publicul se comportă responsabil, însă s-a pierdut bucuria întâlnirilor între oamenii din public în sala de spectacol: lipsesc îmbrățișările, zâmbetele fără griji, strigătele de „Bravo!” fără teama distanțării. S-a schimbat și conceptul de „sold-out” – înainte acesta însemna că nu mai ai unde să arunci un ac, acum, când se joacă în procente de 30% sau 50%, fiecare spectator este cu adevărat o bucurie. 


„NU AM RENUNȚAT LA CALITATE”

SPECTACOLA: Cum ați reușit să rămâneți un Teatru reper?   

Adrian Găzdaru: Nu am renunțat la calitate. Nici atunci când, din punct de vedere economic, ne-am făcut și noi griji. Am găsit soluții, ne-au venit aproape parteneri valoroși. Am vegheat ca spectacolele să nu își piardă prețioasele indicații regizorale, actorii să nu își iasă din exercițiu. Nu am făcut compromisuri, chiar dacă a fost greu.

SPECTACOLA: Concret, ce proiecte noi merită menționate?

Adrian Găzdaru: Fiecare spectacol pe care îl jucăm este o mare responsabilitate pentru noi. Suntem atenți ca fiecare întâlnire cu publicul să fie la calitatea pe care oamenii o asociază cu EXCELSIOR. Suntem un teatru pentru adolescenți și pentru copii, însă constatăm cu bucurie că spectacolele pe care le propunem tinerei generații sunt apreciate cu adevărat de publicul de toate vârstele. Am adăugat repertoriului nostru spectacolul „Urâtul” de Marius von Mayenburg. Acest spectacol a fost cea mai frumoasă declarație de dragoste pe care i-au făcut-o Teatrului actorii din distribuție. Ei au propus acest text, au repetat când tuturor ne lipsea perspectiva întoarcerii în sala de spectacole… ei au mers mai departe în demersul lor motivați de soarele de dincolo de furtună. O altă premieră, cea mai recentă, a fost cu spectacolul „Cenușăreasa”, un spectacol pentru copii, la care se bucură și părinții și bunicii. Este un spectacol de musical, deci cântecele de pe scenă rămân coloana sonoră a câtorva zile de după vizionarea reprezentației, indiferent de vârsta spectatorului. Și, desigur, un proiect care ne este drag a fost „Dicționarul Teatral Urban”, produs în perioada celor mai riguroase restricții, o serie de episoade prin care am adus mai aproape de utilizatorii platformelor de socializare termeni și definiții din lumea teatrală. Iar cei mici au participat online la experiențe amuzante cu „Vrăjitorul Știe Tot”. Recent am reluat spectacolul „Cocoșelul neascultător” al maestrului Ion Lucian, un spectacol-bijuterie, neprețuit întrucât reprezintă cu adevărat o moștenire artistică. Activitatea noastră din online nu a presupus reluări sau redifuzări, ci conținut creat special pentru a păstra publicul alături de noi și pentru a fideliza prieteni noi.    

Citeşte continuarea pe SPECTACOLA.RO!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

ZECE celebrități cu Marte în Capricorn

Marte a intrat în Capricorn pe 4 ianuarie și va sta...

Ce face Dua Lipa în noul său hit 'Houdini' - Video

Dua Lipa şi-a lansat cel mai nou single, ''Houdini'',...

Sona Cervena a murit la 97 de ani

Sona Cervena, o cântăreaţă de operă cehă de mare prestigiu, a încetat din...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu probleme financiare

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia cu haos la locul de muncă

Sursă foto: Pexels

Vești bune Taur, Scorpion și Capricorn. Probleme pentru Gemeni și Balanță

freepik.com

Ce aduce Marte în Berbec pentru Săgetător/Ascendent în Săgetător până în iunie

pixel