Ziua internaţională a bărbaţilor este sărbătorită pe 19 noiembrie! Cărui bărbat din viața ta îi ești recunoscător/oare?
A fost adoptată de ONU la 27 aprilie 2011, potrivit http://www.un.org.
Scopul acestei zile este de a transmite mesajul că prietenia între popoare, ţări, culturi şi indivizi poate inspira eforturile de pace şi poate construi punţi de legătură între comunităţi.
Conceptul de prietenie este extins astfel dincolo de relaţiile individuale. ONU invită toate statele membre să sărbătorească această zi din perspectiva culturii şi obiceiurilor locale, naţionale sau regionale, inclusiv prin activităţi educaţionale şi de conştientizare a valorii relaţiilor de prietenie în viaţa tuturor.
Prieteni adevărați sau prieteni toxici? Șase semne care îți arată de cine ești înconjurat
Ziua internaţională a prieteniei este strâns legată de promovarea de către ONU a culturii păcii, definită, prin Rezoluţia A/RES/52/13, ca fiind un set de valori, atitudini şi comportamente care resping violenţa şi previn conflictele prin abordarea cauzelor lor profunde, potrivit site-ului un.org.
Prietenia este o formă fundamentală a solidarităţii umane şi are potenţialul de a contribui la răspândirea valorilor promovate de ONU. Printre acestea, se numără dezvoltarea economică sustenabilă, respectul pentru drepturile omului, egalitatea dintre femei şi bărbaţi, participarea democratică, toleranţa şi respectul reciproc, pacea şi securitatea pe plan mondial.
Ziua internaţională a prieteniei se bazează pe recunoaşterea relevanţei şi importanţei prieteniei ca un sentiment nobil şi valoros în viaţa fiinţelor umane din întreaga lume.
Unele ţări, deşi sărbătoresc Ziua prieteniei, o fac la alte date.
De exemplu, în Argentina şi Brazilia ziua dedicată prieteniei este 20 iulie, pe când în Finlanda şi Estonia această zi coincide cu cea a Sfântului Valentin.
În Peru, începând cu 2009, "El Dia del Amigo" are loc în prima duminică a lunii iulie.
Îți recomandăm să citești și: Care îți sunt adevărații prieteni din zodiac. Zodia la nevoie se cunoaște
Sursa: AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...
Pe data de 8 noiembrie,...
Începe sezonul Săgetătorului....
Cum va fi 2025 pentru...
Mercur a intrat în semnul...