22 martie: Ziua mondială a apei, o resursă extrem de prețioasă
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
Apa este esenţială pentru supravieţuirea oamenilor. Din nefericire, sute de milioane de oameni din lumea întreagă nu au acces la apă potabilă.

Ziua mondială a apei

Organismul nostru poate rezista câteva săptămâni fără mâncare, dar doar câteva zile fără apă.

Ziua apei (#WaterDay) este un eveniment anual care îşi propune să se concentreze asupra problemelor globale privind accesul la apă potabilă. În acest an, ziua apei este dedicată legăturii dintre apă şi schimbările climatice. "Adaptarea la efectele pe care schimbările climatice le au asupra apei va proteja sănătatea şi va salva vieţi", conform Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Apa este o resursă extrem de preţioasă, la care mulţi nu se gândesc, fiind obişnuiţi să acceseze această resursă prin simpla deschidere a unui robinet. Ziua mondială a apei reprezintă un apel la a ne gândi la acei oameni şi la acele locuri unde apa este o resursă rară şi o chemare pentru a găsi soluţii pentru cei care nu au acces la apă curată. Conform datelor ONU, în întreaga lume trăiesc 783 de milioane de oameni care nu au acces la surse de apă curată.

Papua Noua Guinee, Mozambic, Madagascar, sunt printre ţările cu situaţia cea mai grea din acest punct de vedere, dar şi printre cele 20% dintre naţiunile lumii care sunt cele mai vulnerabile la schimbarea climatică şi cele mai puţin pregătite să se adapteze.

Nu mai puţin de 67% din populaţia rurală a naţiunii insulare din Oceanul Pacific Papua Noua Guinee trăieşte fără să aibă acces la apă potabilă sigură. Asta înseamnă nu mai puţin de 4,4 milioane de oameni dintr-o populaţie de 7,2 milioane care nu au acces la apă curată în această ţară.

Ziua mondială a apei a fost propusă în cadrul Agendei 22 de la Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare din 1992, ce s-a desfăşurat la Rio de Janeiro. În luna decembrie a acelui an, Adunarea generală a ONU a adoptat rezoluţia ca data de 22 martie a fiecărui an să fie dedicată apei şi creşterii gradului de conştientizare cu privire la această resursă. Prima Zi mondială a apei a avut loc la 22 martie anul următor.

De asemenea, Ziua mondială a apei le oferă oamenilor de pretutindeni şansa de a înţelege problemele cu care se confruntă semenii lor care nu au acces la apă curată dar şi şansa de a-i ajuta pentru a depăşi aceste probleme.

„Apa potabilă nu este un privilegiu - este un drept uman de bază - dar totuşi peste jumătate de miliard de oameni din mediul rural trăiesc încă fără a avea acces la apă potabilă sigură", a precizat într-un comunicat Rosie Wheen, director executiv al WaterAid Australia.

În ceea ce priveşte legătura dintre apă şi schimbările climatice, ONU a subliniat faptul că episoadele meteorologice de vreme extremă pot avea efecte negative asupra surselor de apă curată. De asemenea, ONU atrage atenţia asupra modului în care noi, ca societate, avem nevoie de apă pentru a supravieţui, atât la nivel individual cât şi al sistemelor pe care ne bazăm şi pe care este clădită societatea - sistemul medical, sanitar, educaţie, afaceri şi multiple industrii.

Sursa: Agerpres

Citește și: Curiozități despre apă - ce lucruri interesante merită să reții?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care scapă din orice bucluc financiar

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care nu trebuie să dea vrabia din mână pentru cioara de pe gard

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să ceară luna de pe cer

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie trebuie să înțeleagă că nu i se cuvine totul!

pixel