Ziua internaţională a bărbaţilor este sărbătorită pe 19 noiembrie! Cărui bărbat din viața ta îi ești recunoscător/oare?
Suferinţele îndurate de romi în lagărele de concentrare şi exterminare naziste şi ale aliaţilor acestora, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost, mult timp, necunoscute publicului larg, ceea ce a contribuit la perpetuarea prejudecăţilor care afectează această comunitate, notează site-ul https://www.mae.ro/.
La 17 iunie 2020, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în unanimitate, proiectul de lege pentru instituirea Zilei naţionale de comemorare a Holocaustului împotriva romilor - Samudaripen pentru data de 2 august. Camera Deputaţilor a fost for decizional în cazul acestui proiect, care fusese adoptat de Senat.
"N-au existat supravieţuitori romi sau sinti în lagărele de concentrare de la Auschwitz. Josef Mengele a manifestat interes în mod deosebit pentru romi şi i-a supus unor experimente îngrozitoare", a argumentat în expunerea de motive iniţiatorul propunerii legislative, Vasile Daniel, deputat al Grupului minorităţilor naţionale din partea formaţiunii Partida Romilor "Pro Europa".
20 februarie: Ziua Dezrobirii Romilor. 167 de ani de la eliberarea din sclavie
"În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, 500.000 de romi au fost exterminaţi. În România, 25.000 de romi au fost deportaţi în vederea exterminării în Transnistria. În lagărul Auschwitz - Birkenau au fost ucişi 23.000 de romi. Într-o singură noapte, în noaptea de 2 august 1944, au fost ucişi 2.897 de romi, în majoritate femei, bătrâni şi copii. (...) Cuvântul 'samudaripen' înseamnă ucidere în masă, ucidere totală (în limba romani - n.r.)", a mai declarat cu acelaşi prilej deputatul Vasile Daniel.
Textul Legii nr. 124/2020 pentru instituirea zilei de 2 august ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor - Samudaripen a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 610 din 10 iulie 2020.
Potrivit Articolului 1, se instituie ziua de 2 august ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor - Samudaripen. În Articolul 2 se arată că în înţelesul prezentei legi, termenul Samudaripen provine din limba romani şi are înţelesul de 'ucidere în masă' .
Articolul 3 prevede că, anual, cu prilejul comemorării Zilei naţionale de comemorare a Holocaustului împotriva romilor - Samudaripen, se pot organiza acţiuni culturale, simpozioane, mese rotunde şi acţiuni cu tematică specifică, dedicate acestei zile. Ministerul Culturii şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza manifestări dedicate acestui eveniment.
Organizaţiile neguvernamentale interesate pot acorda sprijin logistic şi/sau financiar, după caz, pentru organizarea de manifestări dedicate comemorării acestei zile. Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune difuzează în cadrul programelor special destinate minorităţilor naţionale manifestările dedicate acestei zile.
La 2 august 1944, aproximativ 3.000 de romi din lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. În total, în Europa, circa 500.000 de romi au fost ucişi în perioada Holocaustului.
Romii constituie minoritatea cea mai numeroasă din Europa, notează site-ul https://ec.europa.eu.
Sursa: AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, Liviu Tatu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Alexandru Cojocaru)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...
Pe data de 8 noiembrie,...
Începe sezonul Săgetătorului....
Cum va fi 2025 pentru...
Mercur a intrat în semnul...