18 mai: Ziua internaţională a muzeelor
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
În fiecare an, la 18 mai, este sărbătorită Ziua internaţională a muzeelor, ce are ca obiectiv promovarea şi aducerea la cunoştinţa publicului a rolului acestor instituţii de cultură în dezvoltarea societăţii.

Ziua internaţională a muzeelor

În fiecare an, începând din 1977, Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internaţională a muzeelor, care reprezintă un moment unic pentru comunitatea muzeală internaţională.

Obiectivul Zilei internaţionale a muzeelor este de a creşte gradul de conştientizare cu privire la faptul că 'muzeele sunt un mijloc de schimb cultural, de îmbogăţire a culturilor şi de dezvoltare a cunoaşterii reciproce, a solidarităţii şi a păcii între oameni'.

Având loc anual la data de 18 mai, sau aproape de această dată, evenimentele şi activităţile organizate pentru a sărbători Ziua internaţională a muzeelor pot să dureze o zi, un weekend sau o săptămână întreagă. Ziua internaţională a muzeelor a fost sărbătorită prima dată acum 40 de ani.

Peste tot în lume, din ce în ce mai multe muzee participă la Ziua Internaţională a Muzeelor. Anul trecut au participat la eveniment peste 37.000 de muzee din aproximativ 158 de ţări şi teritorii. Muzeele au puterea de a schimba lumea din jurul nostru. 

Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) a organizat, în 1951, o reuniune numită "Cruciada pentru Muzee". Reuniunea a avut ca subiect muzeele şi educaţia iar ideea instituirii unei Zilei internaţionale a muzeelor a pornit de la accesibilitatea instituţiei muzeale.

În 1977, ICOM a stabilit data de 18 mai drept Ziua internaţională a muzeelor. Organizate la 18 mai sau în jurul acestei date, evenimentele şi activităţile planificate pentru a sărbători Ziua internaţională a muzeelor pot dura o zi, un weekend sau o săptămână întreagă. În întreaga lume, tot mai multe muzee participă la Ziua internaţională a muzeelor.

Muzeul Satului, cel mai de seamă reprezentant al diplomaţiei culturale româneşti. De ce nu va dispărea satul românesc?

ICOM propune ca prin evenimentele organizate cu ocazia Zilei internaţionale a muzeelor (#InternationalMuseumDay) să fie explorat potenţialul muzeelor de a aduce schimbări pozitive în comunităţile acestora prin trei obiective:

- Puterea de a obţine durabilitate: Muzeele sunt parteneri strategici în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Naţiunilor Unite. Fiind factori cheie în comunităţile lor locale, muzeele contribuie la diverse obiective, printre care încurajarea economiei sociale şi a evitării etapelor inutile şi răspândirea informaţiilor ştiinţifice despre provocările din domeniul mediului.

- Puterea de a inova în materie de digitalizare şi accesibilitate: Muzeele au devenit locuri inovatoare, unde noile tehnologii pot fi dezvoltate şi aplicate în viaţa de zi cu zi. Inovaţia digitală poate face muzeele mai accesibile şi mai atractive, ajutând vizitatorii să înţeleagă concepte complexe şi nuanţate.

- Puterea de a clădi comunităţi prin educaţie: Cu ajutorul colecţiilor şi programelor lor, muzeele construiesc o structură socială care este esenţială în construirea unei comunităţi. Prin susţinerea valorilor democratice şi prin oferirea de oportunităţi de învăţare pe tot parcursul vieţii pentru toţi, muzeele contribuie la formarea unei societăţi civile informate şi mereu active.

Sursa: AGERPRES (AS - autor: Dragoş Vasîlca, editor: Mariana Ionescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Prognoza meteo în următoarea lună. Cum va fi vremea?

Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

20 de ani de metamorfoze pentru cele PATRU zodii afectate de Pluto în Vărsător. „Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!”

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop azi. Pluto intră în Vărsător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

freepik.com

Zodiile care trebuie să își corecteze greșelile înainte de sfârșitul anului. E timpul să tragă linie!

pixel