18 iulie: Ziua internaţională Nelson Mandela. Ce a promovat fostul președinte sud-african?
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
În noiembrie 2009, Adunarea Generală a ONU a instituit ziua de 18 iulie drept Ziua internaţională Nelson Mandela, în semn de recunoaştere a contribuţiei fostului preşedinte sud-african la cultivarea păcii şi a libertăţii. 

Nelson Rolihlahla Mandela (18 iulie 1918 – 5 decembrie 2013) a fost un revoluționar sud-african anti-apartheid, care a fost întemnițat și apoi a devenit un politician și filantrop care a ocupat funcția de președinte al Africii de Sud între 1994 și 1999. A fost primul om de culoare din Africa de Sud care a ocupat funcția și primul ales într-o alegere multi rasială pe deplin reprezentativă.

Celebrități născute sub semnul Racului. Iată care este topul nostru și prin ce se remarcă!

Rezoluţia A/RES/64/13 a recunoscut valorile promovate de Nelson Mandela şi punerea sa în slujba umanităţii, în vederea soluţionării, pe de o parte a conflictelor civile şi, pe de altă parte, de îmbunătăţire a relaţiilor dintre oameni, promovarea şi protejarea drepturilor omului, reconcilierea, egalitatea de gen şi drepturile copiilor şi ale altor grupuri vulnerabile, precum şi în dezvoltarea comunităţilor sărace şi subdezvoltate, conform site-ului oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite, https://www.un.org/

A fost pentru prima dată când Organizaţia Naţiunilor Unite a desemnat o zi în onoarea unei persoane.

Adunarea Generală a ONU a înfiinţat, la 6 iunie 2014, prin rezoluţia 68/275, premiul "Nelson Rolihlahla Mandela". Premiul se acordă o dată la cinci ani, fiind un tribut adus realizărilor şi contribuţiilor remarcabile a două persoane (o femeie şi un bărbat), care nu sunt aleşi din aceeaşi regiune geografică.

În decembrie 2015, Adunarea Generală a ONU a hotărât extinderea scopului Zilei internaţionale Nelson Mandela, în vederea susţinerii condiţiilor umane în închisori, a creşterii gradului de conştientizare faţă de cei închişi care sunt o parte continuă a societăţii, precum şi aprecierea muncii personalului din închisori, un serviciu social cu o importanţă aparte.

Rezoluţia A/RES/70/175 a Adunării Generale a adoptat normele minime standard revizuite pentru tratamentul deţinuţilor, cunoscute drept "Normele Nelson Mandela", în amintirea moştenirii primului preşedinte de culoare al Africii de Sud, care a petrecut 27 de ani în detenţie luptând pentru democraţie şi libertate.

Cu prilejul Summitului pentru Pace "Nelson Mandela" din 2018, ce a marcat împlinirea a 100 de ani de la naşterea liderului sud-african, organizat la sediul ONU, perioada 2019-2028 a fost desemnată drept "Deceniul Păcii Nelson Mandela", fiindu-i recunoscută contribuţia la lupta pentru democraţie şi promovarea unei culturi a păcii în întreaga lume, potrivit www.un.org.

Îți recomandăm să vezi și: UNITER a anunţat finaliştii Galei Tânărului Actor - HOP 2023

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Ce aduce Jupiter pentru Rac/Ascendent în Rac

Pe 26 mai, Jupiter intră în Gemeni. Unde va sta până pe...


Top citite
Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia cu o nevoie de validare

Sursă foto: Pexels

Previziuni astrale pentru a doua jumătate a lunii mai 2024. Zodiile cele mai avantajate

Sursă foto: Pexels

Vești neașteptat de bune pentru Taur, Fecioară și Pești. Provocări pentru Gemeni și Săgetător

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Compromisuri pentru o zodie

pixel