Ce au în comun Shakespeare și o maimuță? Teoriile spun una, iar matematicienii alta!
Doi matematicieni au contestat...
Ziua mondială a donatorului de sânge este marcată în fiecare an în 14 iunie.
Sângele, produsele sanguine sigure şi transfuzia acestora reprezintă un aspect critic al îngrijirii şi al sănătăţii publice, precizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe site-ul său (https://www.who.int).
Acestea sunt de importanţă majoră în tratarea persoanelor care suferă de o serie de boli şi ca urmare a accidentelor, dezastrelor naturale şi conflictelor armate.
Nevoia de sânge este universală, dar accesul la acesta este limitat, în special în ţările cu venituri mici şi medii, unde persoanele afectate sunt mai ales în rândul femeilor şi al copiilor, deoarece aceştia tind să aibă cel mai mult nevoie de sânge, arată OMS.
A deveni un donator de sânge voluntar este un pas simplu, dar altruist, pe care toată lumea îl poate face pentru a-şi consolida comunităţile, a sprijini sistemele locale de sănătate şi a salva vieţi, potrivit OMS.
Marcarea anuală a acestei zile favorizează creşterea gradului de conştientizare a necesităţii de sânge şi produse sanguine sigure şi, de asemenea, este un prilej pentru a mulţumi donatorilor de sânge voluntari, neplătiţi, pentru gestul lor salvator de vieţi.
Băuturile care pot genera formarea de cheaguri de sânge. Aproape toată lumea le consumă
Totodată, Ziua mondială a donatorului de sânge dă ocazia de a chema la acţiune guvernele şi autorităţile naţionale de sănătate pentru a furniza resurse adecvate şi a pune în aplicare sisteme şi infrastructuri pentru a creşte colectarea sângelui de la donatori de sânge voluntari.
În 2022, sloganul Zilei mondiale a donatorului de sânge a fost "Donarea de sânge este un act de solidaritate. Alăturaţi-vă efortului şi salvaţi vieţi", pentru a atrage atenţia asupra rolului pe care donarea voluntară de sânge îl joacă în salvarea de vieţi şi pentru creşterea solidarităţii în cadrul comunităţilor.
Decizia marcării Zilei mondiale a donatorului de sânge s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la care statele membre şi-au declarat în unanimitate angajamentul şi sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.
Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.
(sursa: https://www.who.int)
Sursa: AGERPRES (Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Îți recomandăm să vezi și: Leonardo, Donatello, Michelangelo şi Raphael se întorc! 'Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem' se va lansa pe 9 august
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News
Doi matematicieni au contestat...
Mai mulţi poeţi din 12 ţări,...
Fiecare zodie primește un...
Decembrie promite să fie o...