12 iunie: Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor
Autor: Astrosens Team
Data publicării:
La începutul anului 2020, 160 de milioane de copii - 63 de milioane de fete şi 97 de milioane de băieţi - erau implicaţi în fenomenul exploatării, reprezentând aproape 1 din 10 copii din întreaga lume.

În fiecare an, ziua de 12 iunie este dedicată combaterii exploatării prin muncă a copiilor, cu scopul de a atrage atenţia asupra extinderii globale a fenomenului şi asupra eforturilor necesare pentru a îl elimina.

În iulie 2019, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie prin care declara 2021 Anul internaţional pentru eliminarea exploatării prin muncă a copiilor şi a cerut Organizaţiei Internaţionale a Muncii să preia conducerea în implementarea sa. Există şi un site web dedicat acestui eveniment, care poate fi accesat la https://endchildlabour2021.org/.

Organizaţia Salvaţi Copiii: Peste 12.000 de cazuri de abuz şi exploatare a copiilor între ianuarie-septembrie 2022

Deşi s-au înregistrat progrese semnificative în reducerea fenomenului de exploatare prin muncă a copiilor în ultimele două decenii, progresul s-a încetinit de-a lungul timpului şi chiar a stagnat în perioada 2016-2020.

Cei mai mulţi copii exploataţi prin muncă sunt concentraţi în principal în agricultură (71%), incluzând pescuitul, silvicultura, creşterea animalelor şi acvacultura.

Situaţia copilului în România. Ce ne spune organizaţia Salvaţi Copiii?

Eliminarea oricărei forme de muncă în rândul copiilor, până în 2025, este şi unul dintre obiectivele incluse pe Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă a ONU (2015).

Astfel, punctul 8.7, prevede "adoptarea unor măsuri imediate şi eficiente pentru desfiinţarea muncii forţate, pentru a pune capăt sclaviei moderne şi traficului uman şi pentru a garanta interzicerea şi eliminarea celor mai grave forme de exploatare prin muncă a copiilor, inclusiv recrutarea şi folosirea lor în conflicte armate, iar până în 2025 - desfiinţarea oricărei forme de exploatare prin muncă a copiilor".

Exploatarea prin muncă a copiilor este definită ca fiind acea activitate desfăşurată în detrimentul copiilor (fie îi privează pe copii de şcolarizare, fie li se cere să îşi asume dubla povară a şcolii şi a muncii), cu punerea în pericol a acestora şi cu încălcarea dreptului internaţional şi a legislaţiei naţionale.

Nu toate muncile efectuate de copii ar trebui clasificate drept exploatare prin muncă, cum ar fi, de exemplu, ajutarea părinţilor în casă, asistenţa într-o afacere de familie sau câştigarea banilor de buzunar în afara orelor de şcoală şi în timpul vacanţelor şcolare.

Dimpotrivă, se consideră că aceste tipuri de activităţi contribuie la dezvoltarea copiilor şi la bunăstarea familiilor lor şi le oferă abilităţi şi experienţă.

Din punct de vedere istoric, unul dintre obiectivele majore stabilite de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), încă din 1919, a fost abolirea exploatării prin muncă a copiilor.

Vezi și: Copilul tău e victimă pe internet? Semnele la care trebuie să fii atent

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Prognoza meteo în următoarea lună. Cum va fi vremea?

Vor fi sau nu temperaturi apropiate de normalul...



Cele mai noi articole

Top citite
freepik.com

20 de ani de metamorfoze pentru cele PATRU zodii afectate de Pluto în Vărsător. „Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus!”

Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop azi. Pluto intră în Vărsător. Previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

freepik.com

Cele PATRU zodii afectate de Mercur retrograd. Strângeți-vă centurile de siguranță!

freepik.com

Zodiile care trebuie să își corecteze greșelile înainte de sfârșitul anului. E timpul să tragă linie!

pixel