Ziua Unirii Basarabiei cu România, marcată de Institutul Cultural Român. Ce evenimente vor avea loc?
Autor: Alexandra-Valentina Dumitru
Data publicării:
Află evenimentele care se pregătesc pentru comemorarea Unirii Basarabiei cu România!

Institutul Cultural Român și sediile sale din afara țării au pregătit o serie de manifestări culturale pentru a comemora miercuri împlinirea a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău (MNAM), în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează, miercuri, de la ora 15,00, vernisajul expoziţiei 'Un secol de pictură basarabeană. O sută de opere din colecţia MNAM'. Cele o sută de lucrări reprezintă o privire de ansamblu asupra şcolii de pictură din spaţiul actual al Republicii Moldova din perioada 1896 - 2021, când au avut loc schimbări numeroase atât în plan politic, cât şi la nivel cultural.

Institutul Cultural Român este partener al proiectului 'Marin Sorescu. Setea muntelui de sare', care face parte din Campania Naţională Artiştii pentru artişti organizată de UNITER. Spectacolul-eveniment construit de regizoarea Mariana Cămărăşan aduce împreună trupe din teatre şi oraşe diferite pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, miercuri, ora 17,00, la Sala Atelier a TNB. Evenimentul reuneşte pentru prima dată piesele trilogiei soresciene, producţii a trei teatre din România şi Republica Moldova: 'Iona' cu Lari Giorgescu, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, producţie a Teatrului Dramaturgilor Români din Bucureşti; 'Matca' cu Antonia Barancea în rolul principal, un spectacol de Mariana Cămărăşan, o producţie Teatrul Fără Nume din Chişinău - Republica Moldova (în parteneriat cu Institutul Cultural Român 'Mihai Eminescu' din Chişinău);'Paracliserul' cu Claudiu Bleonţ, adaptare după producţia Teatrului Naţional 'Lucian Blaga' Cluj-Napoca.

ICR Chişinău, împreună cu Sala cu Orgă din Chişinău, organizează pe 28 martie Concertul de muzică clasică al Orchestrei Naţionale de Cameră a Sălii cu Orgă sub bagheta dirijorului invitat Traian Ichim, împreună cu pianistul Andrei Licareţ. În agenda evenimentului se vor regăsi creații ale compozitorilor români, alături de lucrări reprezentative din repertoriul muzicii clasice universale.

ICR organizează şi găzduieşte, la sediu, expoziţia 'Lumina din umbre', semnată de artistele Galina Vieru şi Natalia Yampolskaia, ambele din Republica Moldova.

ICR prin Compartimentul Comunităţi Istorice din cadrul Direcţiei Generale Reprezentanţe în Străinătate şi Comunităţi Istorice va organiza proiectul 'Ora românilor din comunităţile istorice româneşti', care îşi propune susţinerea unor prelegeri dedicate românilor din comunităţile istorice, în cadrul unor cursuri desfăşurate la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti.

În acelaşi cadru aniversar , ICR Chişinău a organizat, pe 25 martie 2024, o conferinţă urmată de proiecţia documentarului Maria - inima României (2018, regia Trevor Poots), iar IRCCU Veneţia, Departamentul de Studii Lingvistice şi Literare al Universităţii din Padova şi Societatea de Studii Româneşti 'Miron Costin', a desfăşurat, la Milano pe 24 martie, conferinţa 'Înfăptuirea şi recunoaşterea internaţională a Unirii Basarabiei cu România (1918-1920)', susţinută de Prof. univ. dr. Igor Şarov, rectorul Universităţii de Stat din R. Moldova. Ziua Unirii Basarabiei cu România este sărbătorită în fiecare an la 27 martie, fiind instituită prin Legea nr. 36/2017.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu)

Cum a avut loc unirea Basarabiei cu România?

Unirea Basarabiei cu România în 1918 a fost un act politic în care locuitorii Basarabiei au decis să revină la patria mamă după un secol de ocupație rusă. În contextul Revoluției Ruse și al haosului intern, românii din Basarabia, coordonați de Partidul Național Moldovenesc, au căutat autonomia. Soldații basarabeni, reuniți în congresul din 20 octombrie/2 noiembrie 1917, au decis autonomia și au creat Sfatul Țării pentru administrare. La 2 decembrie/15 decembrie 1917, Sfatul Țării a proclamat Republica Democratică Moldovenească în cadrul Rusiei Federative. În timpul haosului, armata română a intervenit la cererea Sfatului Țării pentru a restabili ordinea. În fața unei populații majoritar pro-unire, la 27 martie/9 aprilie 1918, Sfatul Țării a votat unirea cu România. La 27 noiembrie/10 decembrie 1918, după ce Bucovina și Transilvania s-au unit cu România, Basarabia s-a unit necondiționat, iar Sfatul Țării s-a dizolvat. Astfel a fost asigurată reprezentarea în Parlamentul României.

Citește și Aritmia cardiacă: mit și realitate 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Sursă foto: Pexels

Vești bune Taur, Scorpion și Capricorn. Probleme pentru Gemeni și Balanță

Astrolog Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia cu probleme financiare

Daniela Simulescu Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară. Zodia cu haos la locul de muncă

freepik.com

Horoscop internațional. Ce îi așteaptă pe Berbeci, Gemeni și Lei în luna mai?

pixel