Vinerea Mare în calendarul catolic. Ce tradiții există în Vinerea Neagră?
Autor: Gentiana Mocanu-Pavel
Data publicării:
Azi este o zi cu semnificație pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, o zi în care aceștia sunt chemați să se roage și să țină post.

Duminică, 31 martie, peste un miliard de credincioși romano-catolici și protestanți sărbătoresc Învierea Domnului, cunoscută drept Sfintele Paști.

Este cea mai importantă sărbătoare, ce marchează învierea lui Iisus Hristos din morți. Această sărbătoare este celebrată printr-o varietate de ceremonii și tradiții, inclusiv slujbe speciale, liturghii festive, participarea la Sfânta Masă (Euharistie), precum și activități tradiționale cum ar fi vopsirea și căutarea ouălor de Paști și împărtășirea bucuriei cu familia și prietenii.

Vinerea Neagră este o zi de întristare pentru toți romano-catolicii, deoarece este ziua în care Mântuitorul a fost răstignit pe cruce.

Rugăciuni catolice pe care le poți spune de dimineață

Astăzi, cei care doresc să respecte tradiția, pot ține post negru până la asfințitul soarelui sau pot renunța măcar la anumite produse alimentare. De asemenea, este recomandat ca treburile din gospodărie să fie abandonate cel puțin până la asfințitul soarelui, pentru a marca solemnitatea acestei zile de doliu.

În Vinerea Mare, catolicii nu săvârșesc slujba Euharistiei (Liturghia) în mod obișnuit. În schimb, în această zi, sunt organizate slujbe speciale care se concentrează pe Pătimirea lui Iisus Hristos, cunoscută și sub numele de Liturghia Cuvântului.

Această slujbă este o parte importantă a tradiției catolice în timpul Săptămânii Sfinte, iar credincioșii participă la ea pentru a reflecta asupra suferinței și moștenirii spirituale a lui Hristos. Este un moment de adâncă contemplare și rugăciune, în care credincioșii își amintesc jertfa lui Hristos pentru mântuirea umanității.

Semnificația Mâinii Fatimei. Este un talisman puternic de protecție!

Slujba din Vinerea Mare în calendarul liturgic catolic începe de obicei în jurul orei 18:00 și este împărțită în trei părți principale:

Lectura din Sfânta Scriptură

Această parte a slujbei include citiri din Scriptură care descriu evenimentele din viața și suferința lui Iisus Hristos, precum și pasajele care prezintă profețiile și pregătirea pentru sacrificiul său.

Adorarea Sfintei Cruci

Odată ce citirile sunt încheiate, urmează adorarea și venerarea Sfintei Cruci. Acest moment este adesea marcat prin aducerea unei cruci mari în mijlocul bisericii, iar credincioșii se apleacă sau se închină în fața crucii în semn de respect și recunoștință pentru sacrificiul lui Hristos.

Împărtășania

Ultima parte a slujbei constă în împărtășirea Sfintei Împărtășanii. În timpul acestui moment solemn, credincioșii primesc Trupul lui Hristos sub forma pâinii consacrate în timpul Liturghiei Cuvântului.

Această slujbă în Vinerea Mare este profund semnificativă pentru credincioșii catolici și reprezintă un moment important de adâncă reflectare și adorare înaintea Învierii lui Hristos în Duminica Paștelui.

Exercițiile fizice regulate sunt de obicei benefice pentru persoanele cu aritmii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare

Rugăciunea pentru vrăjmaşi a Sfântului Nicolae Velimirovici

Este o rugăciune puternică și profundă, care exprimă...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Daniela Simulescu/Foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care scapă din orice bucluc financiar

Astrolog Daniela Simulescu/Fotografie emisiune

Horoscop Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. O zodie va avea de împărțit multe reproșuri!

freepik.com

Săptămână de foc pentru trei zodii. Două au de muncă în relații, iar alta se supără la serviciu

Astrolog Daniela Simulescu/foto emisiune

Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care va fi masochistă

pixel